Foto: Shutterstock/BalkansCat

Srbi vole picu, vole je i Beograđani, a posebno picu u Beogradu vole stranci jer je ovaj italijanski specijalitet kod nas dobio jedinstven ukus zbog prepoznatljivih ukusa Srbije.

Po kvalitetu ne zaostaju mnogo za italijanskim picerijama i pružaju jedinstveni sklop srpsko-italijanske tradicije u tanjiru. Poslednja decenija u Beogradu doprinela je velikoj urbanizaciji grada, a samim i tim picerije u Beogradu postale su mesto gde mnogo ljudi na ulici utoli glad.

Beogradske picerije prošle kroz mnoge transformacije, ima picerija za svačiji ukus budući da majstori pice prave remek-dela po želji gostiju.

U poslednje vreme postale su poznate i popularne picerije koje peku picu na drva i ćumur, a neke od najpoznatijih pica naše prestonice su pica sa kulenom, pečenicom, pršutom i kombinacijom domaćih i italijanskih sastojaka.

Mi ćemo vam predstaviti 16 najčuvenijih, a vi nam javite ukoliko primetite rupu u našoj gastronomskoj infomisanosti.

Bosiljak Pizza Napoletana

Picerija u centru Zemuna pravi pravu napuljsku picu. Iz velike hlebne peći izlaze pice od kvalitetnog napolitanskog testa. Pica Paesana ima fine i ukusne sastojke od kojih je vodeći ukus davao paradajz sušen na suncu.

Giovanni´s

Nalazi se u Nikole Spasića 3, a ima jednu od najboljih napolitanskih pica. Ima prijatan ambijent, ali premali prostor. Testo je skoro pa savršeno, nadevi pažljivo složeni od sastojaka vrhunskog kvaliteta. Pica s mortadelom i pistaćima je najskuplja.

Majstor i Margarita

Majstor i Margarita stacionirana je u Vuka Karadžića 12, a nosi ime nastalo kombinacijom naslova poznatog Bulgakovljevog romana i naziva jedne od dve izvorne napolitanske pice. Druga je Marinara. Testo je napolitansko, izuzetno dobre teksture i ukusa. Nadevi su ubitačni, a mortadela je definitivno jedna od najukusnijih.

Pietra

Pietra je picerija nalazi se u Kumanovskoj 6, a jedina je beogradska picerija koja se uz Majstor i Margarita pojavila na evropskoj top 50 listi, na visokom 37. mestu. I nema „nabrijane“ i visoke cene.

Botako

View this post on Instagram

A post shared by Botako (@pizzabotako)

Picerija Botako već 14 godina kombinuje autentičnu italijansku kuhinju sa tradicionalnom domaćom. Botako ima čak 22 vrste ovog specijaliteta, a slobodno eksperimentišite, jer šta god da poručite, nećete pogrešiti.

Pizza Bar

View this post on Instagram

A post shared by Pizza Bar (@pizzabarserbia)

Ovo mesto namenjeno je svima koji žele da pomešaju američki stil i italijansku kuhinju. Iako je u Mutapovoj ulici relativno skoro otvoren Pizza Bar Vračar je već postao kraj koji je zahvaljujući ovom mestu često na listi prioriteta mnogih gurmana. Specifično “Chicago Style” testo je specijalitet kuće. Nešto je deblje od klasičnog, hrskavo spolja, a mekano iznutra.

Amici

Trattoria pizzeria AMICI ušuškana kod Karađorđevog parka i zaklonjena krošnjama drveća, predstavlja pravo mesto za ljubitelje italijanske hrane. Veliki izbor pizza alla romana, pripremljenih u peći na bukova drva, odskače od ostatka ponude u gradu.

Kingash Pinsa Bar

Cetinjska ulica odnedavno je dobila ozbiljno „pojačanje“ u gastronomskom smislu. Kingash je mesto neobičnog imena koje predstavlja autentične pinsete, rimske verzije pica, drugačijeg oblika i drugačijeg načina pripreme. Testo se priprema po posebnoj recepturi, potom se razvlači tako što se utiskuje prstima, a sastojci se, osim pelata i sira, ne peku već stavljaju sveži. Pinsa pizza je drevni rimski recept iz starih rimskih pekara, a razlikuje se u tehnici izrade.

Pomodoro

Restoranom Pomodoro Beograd je dobio piceriju u strogom centru, koja uz unikatan enterijer i odličnu hranu može da se svrsta u najbolje picerije u gradu. Odlazak na ovo mesto postao je nedeljna, a pojedinim Beograđanima i dnevna navika.

Napoli

Picerija Napoli nudi vam veliki izbor pica u četiri različite veličine, tako da zadovoljava potrebe i onih sa manjim apetitom, ali i onih malo ješnijih. Meni je bogat, a pored najrazličitijih pica možete poručiti i italijanske specijalitete kao što su piroške i lazanje, ali i posebna jela kao što su kineska i meksička piletina.

Pizza Fabrika

Kada se otvorila Pizza Fabrika Beograd je dobio još jednu piceriju sa jelima po originalnoj recepturi, za koja je zadužen italijanski majstor. Zaštitni znak svih pica iz velike ponude restorana Fabrika jeste tanko i hrskavo testo. Specijalitet kuće po imenu Fabrika od sastojaka sadrži tirolski špek, gorgonzolu, mocarelu, crveni luk i pelat.

Pizzagram

View this post on Instagram

A post shared by Pizzagram (@pizzagram.bgd)

Iako smo gotovo svi navikli na klasičan, okrugli oblik pizze, picerija Pizzagram nije se plašila da ponudi nešto drugačije, najbolja pizza u Beogradu pravougaonog oblika.

Pročitajte još:

Comunale

View this post on Instagram

A post shared by Comunale (@comunale_bg)

Dobro mesto beogradske gastronomske scene nalazi se na obali Save i zove se restoran Communale. Sve što dolazi iz ove kuhinje odiše izuzetnim kvalitetom, a taj spoj Mediterana i Italije se ogleda u svakom segmentu ovog restorana. A pica je glavni adut zbog kog mnogi biraju ovaj beogradski restoran.

Cuoco

Savršena kombinacija jednostavnosti, raznovrsnosti i kreativnosti u restoranu italijanske kuhinje nalazi se u piceriji na Bulevaru kralja Alkesandra u Beogradu. Autentični specijaliteti iz raznih regija Italije, pripremljeni su od naših lokalnih i nekih izvornih italijanskih namirnica.

Emma

Na Donjem Dorćolu u Ulici braće Baruh postoji restoran Emma koja u ponudi ima od onih klasičnih pica do pica koje kombinuju sastojke za koju na prvu nikada ne bismo rekli da mogu imati tako dobro ukus. Ukus mocarele, vrganja, ulja belih tartufa….

Figo

View this post on Instagram

A post shared by Figo (@figo.belgrade)

Restoran picerija Figo nalazi se na Palilulskoj pijaci, a italijanskom vajbu pridodat je šmek lokalnog beogradskog bontona druženja uz hranu i predstavlja parče juga Italije koje nikog ne ostavlja ravnodušnim.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare