Ovih dana po društvenim mrežama šeruje se mapa na kojoj su umesto gradova i prirodnih lepota ucrtana tradicionalna jela određenih krajeva, a mi vam predstavljamo nekoliko najinteresantniih specijaliteta koji su istaknuti na prostoru Srbije.
Među specijalitetima Srbije našli su se sremski kulen, leskovački roštilj, zlatarski sir, užička pršuta, duvan čvarci, pirotski kačkavalj… Većina ovih ukusa dobro nam je poznata i asocira na određena mesta i iskustva, nema ko ne zna zašto je svadbarski ukus bolji od „običnog“ i u čemu je fora s Karađorđevom šniclom, a Vasina torta postala je omiljena rođendanska poslastica u mnogim kućama. Međutim, neka od jela na ovoj mapi danas se mogu probati samo u kuhinjama domaćica tih krajeva.
Tagujte se, ja sam knedle sa šljivama pic.twitter.com/TzRQEtp1FW
— Nitropolit (@nitropolit) June 5, 2020
MAČVANSKI LISTIĆI
Sastojci
3 jajeta
2kg brašna
0.5l mleka
so
Priprema
U dva kilograma brašna razbiti dva do tri jajeta, doliti pola litre mleka (može da se doda i voda) i posoliti po ukusu. Zamesiti testo, pa kidati sitne loptice i razmesiti ih oklagijom u „listiće“. Pržiti ih u dubokoj masti ili ulju.
SREMSKA TAVA
Sastojci
1 kg svinjskog mesa od buta
1 kg jagnjetine
10 manjih glavica crnog luka
10 zelenih paprika
1 glavica belog luka
kašičica belog bibera
2 kašičice mlevene začinske paprike
2 kašike svinjske masti
so
Priprema
Isecite meso na kocke, luk na rebarca i papriku na kolutove. Očistite glavicu belog luka i zgnječite svaki čen. Začinite meso, dobro sve izmešajte, poklopite i ostavite da odstoji dva sata. Zagrejte mast i ubacite meso i povrće, pa šerpu stavite na tihu vatru i dinstajte oko sat vremena. Povremeno podlivajte bujonom.
BELMUŽ
Sastojci
1 kg mladog, nesoljenog, najbolje ovčijeg sira
400 gr kukuruznog brašna
Priprema
U posudu sa debljim dnom staviti sir i na laganoj vatri mešati dok se ne rastopi. Dodati brašno i mešati dok se ne dobije smesa nalik na kačamak.
TARANA S DIVENICOM (KOBASICOM)
Sastojci
250g testenine za taranu (sitnog zrnastog oblika)
2 srednja krompira
100g sušene kobasice
glavica crnog luka
pola kašike aleve paprike
so, biber
Priprema
Sitno iseckan luk izdinstati na malo ulja, dodati isečen krompir i kobasicu isečenu na tanke kolutove i nastaviti s dinstanjem uz neprestano mešanje. Kad kobasica pusti sok, naliti vodu i sipati testo za taranu. Začiniti i kuvati oko pola sata, dok testo ne bude gotovo.
ČORBA OD BELOG LUKA
Sastojci
1 veća glavica belog luka
300 ml mleka
200 ml kiselog mleka
po ukusu soli i bibera
1 kašika brašna
1 kašika putera
1 kašika peršuna
Priprema
Beli luk spasirati u blenderu. Rastopiti puter na tihoj vatri, umešati brašno i kratko propržiti. Dodati beli luk i kratko izdinstati, dodajući mleko. Kad prokuva začiniti i dodajti kiselo mleko, a ako želite gušću čorbu dodajte malo brašna.
LESKOVAČKA KAVURMA
Sastojci
Crna i bela džigerica meso od glave, srce i slezina (od jedne svinje)
1 kg tankih ili debelih creva
1 kg čvaraka
so i paprika po ukusu.
Priprema
Pri kraju postupka topljenja masti, na dnu kazana ostavi se oko kilogram čvaraka, a zatim se dodaju kuvana ili pržena bela i crna džigerica, sitno seckano meso svinjske glave i creva. Svi sastojci se prže na tihoj vatri, uz mešanje i pritiskanje čvaraka kako bi se ocedila suvišna mast i postigla vlaknasta struktura. Priprema traje sve dok se sastojci ne zarumene i lepo sjedine, a onda se ocedi suvišna mast, posoli i vrati u kazan da bi se dopržila. Služi se kao predjelo uz turšiju.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: