Bez aditiva.

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić predstavio novu, jeftiniju potrošačku korpu u Srbiji, pariska kobasica, odnosno pileći parizer od 259 dinara, izdvojio se kao jedan od proizvoda kome je naglo skočila popularnost.

Budući da većina industrijskih pilećih parizera u sebi ima jedva 3 odsto pravog pilećeg mesa i dosta štetnih aditiva i konzervanasa, predlažemo da probate zdraviju verziju koja će vas definitivno više koštati, ali bar ćete znati tačno šta unosite u sebe.

U odnosu na industrijski parizer, razlika nije toliko u izgledu, koliko u mirisu i ukusu, što je i razumljivo kada je ovaj domaći parizer napravljen samo od mesa i malo začina, piše blog Kuvarancije.

Sastojci

– 500 g presnog pilećeg ili ćurećeg mesa,

– 100 g dimljene slanine ili šunke (nije obavezno, ali dodajte ako volite „dimljeni“ miris),

– 1 crvena paprika (slatka ili ljuta zavisi od ukusa),

– 1 kašikica soli,

– 1/2 kašikice mlevenog bibera,

– malo peršunovog lišća,

– 1 puna kašikica mlevenog korijandera,

– 1/2 kašikice mlevenog komorača,

na vrh kašikice mlevenog kima,

aluminijumska folija.

Pročitajte još:

Priprema

Ako nemate blender ili neki „supersecko“, meso sameljite više puta na mašini za meso kako bi bilo što sitnije.

Umesto piletine ili ćuretine možete koristiti i bilo koje drugo meso s tom razlikom da mu kasnije prilagodite i dužinu kuvanja.

Od začina je, osim soli, obavezan mleveni korijander, koji čini osnovu i specifičnost „parizer“ mirisa. Drugi obavezan začin je biber. Ako parizer pravite zbog dece i za decu, onda naravno izbacite i ljute začine i smanjite količinu soli.

U zavisnosti od toga za koliko osoba pravite, po potrebi možete i smanjiti količinu mesa, jer ovaj parizer (pošto osim soli nema drugog konzervansa, stabilizatora i sl.) ne sme dugo da stoji (2-3 dana najduže). U pitanju je samo kuvano meso koje i inače ne biste dugo držali u frižideru. Bolje je da pravite češće manje količine, pogotovo ako kuvate za decu.

Možete koristiti kako slatku, tako i ljutu svežu papriku u različitim bojama da bi parizer bio šareniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar