Bez aditiva.
Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić predstavio novu, jeftiniju potrošačku korpu u Srbiji, pariska kobasica, odnosno pileći parizer od 259 dinara, izdvojio se kao jedan od proizvoda kome je naglo skočila popularnost.
Budući da većina industrijskih pilećih parizera u sebi ima jedva 3 odsto pravog pilećeg mesa i dosta štetnih aditiva i konzervanasa, predlažemo da probate zdraviju verziju koja će vas definitivno više koštati, ali bar ćete znati tačno šta unosite u sebe.
U odnosu na industrijski parizer, razlika nije toliko u izgledu, koliko u mirisu i ukusu, što je i razumljivo kada je ovaj domaći parizer napravljen samo od mesa i malo začina, piše blog Kuvarancije.
– 500 g presnog pilećeg ili ćurećeg mesa,
– 100 g dimljene slanine ili šunke (nije obavezno, ali dodajte ako volite „dimljeni“ miris),
– 1 crvena paprika (slatka ili ljuta zavisi od ukusa),
– 1 kašikica soli,
– 1/2 kašikice mlevenog bibera,
– malo peršunovog lišća,
– 1 puna kašikica mlevenog korijandera,
– 1/2 kašikice mlevenog komorača,
na vrh kašikice mlevenog kima,
aluminijumska folija.
Ako nemate blender ili neki „supersecko“, meso sameljite više puta na mašini za meso kako bi bilo što sitnije.
Umesto piletine ili ćuretine možete koristiti i bilo koje drugo meso s tom razlikom da mu kasnije prilagodite i dužinu kuvanja.
Od začina je, osim soli, obavezan mleveni korijander, koji čini osnovu i specifičnost „parizer“ mirisa. Drugi obavezan začin je biber. Ako parizer pravite zbog dece i za decu, onda naravno izbacite i ljute začine i smanjite količinu soli.
U zavisnosti od toga za koliko osoba pravite, po potrebi možete i smanjiti količinu mesa, jer ovaj parizer (pošto osim soli nema drugog konzervansa, stabilizatora i sl.) ne sme dugo da stoji (2-3 dana najduže). U pitanju je samo kuvano meso koje i inače ne biste dugo držali u frižideru. Bolje je da pravite češće manje količine, pogotovo ako kuvate za decu.
Možete koristiti kako slatku, tako i ljutu svežu papriku u različitim bojama da bi parizer bio šareniji.