Kulinarski mag je danas na Sajmu napravio pravi gastro spektakl, a nama je otkrio koja srpska jela su ga zadivila.
Jedan od najpoznatijih televizijskih kuvara na svetu, Rudolf van Vin, gostovao je danas na beogradskom Sajmu u okviru MAXI nacionalnog festivala hrane. Simpatičnom Holanđaninu je ovo četvrti put da dolazi u Srbiju i malo je reći da je oduševljen našom zemljom, a pogotovo srpskom hranom.
Prema njegovim rečima, nije očekivao takvu dobrodošlicu kada je došao prvi put u Beograd 2012. godine.
„Tada sam se osećao kao da sam otkrio novi kulinarski biser o kom ne zna mnogo ljudi. U gastronomiji uglavnom svi govore o Italiji, Francuskoj, a srpska kuhinja se retko kad spominje.“
Od srpskih jela posebno izdvaja kajmak, o kom govori sa velikim uzbuđenjem.
„Sećam se kada sam prvi put probao kajmak. Da sam kulinarski Noje i da moram da sagradim barku, ili modernije da se izrazim, da postoji svemirska kapsula sa stotinu kulinarskih proizvoda iz celog sveta, koju su poslali u svemir, kako bi se sačuvala naša kultura, kajmak bi definitivno bio u njoj. Ajvar je takođe mnogo dobar, pogotovo zbog vaših domaćih paprika koje imaju intenzivan ukus. Ovde je uobičajeno da stavite sastojke u šerpu i date vremena hrani da se spremi, dok je u Holandiji to malo zbrzano.“
Rudolfa su mnogi zavoleli zbog njegovih poslastičarskih recepata a u jednoj od svojih emisija je pravio i čuvenu Vasinu tortu.
„Mnogo volim Vasinu tortu, tako je dobra i lako se pravi.“
Ističe da se holandska i srpska kuhinja i te kako imaju sličnosti.
„Iznenađujuće, imamo skoro iste sastojke i zapravo naše kuhinje nisu toliko različite. Kad bih upoređivao holandsku kuhinju sa srpskom ili recimo, britanskom, više bih razlika pronašao sa britanskom. Vreme i klima su takođe dosta slični, zbog čega se osećam kao kod kuće.“
Rudolf tvrdi da je za njega dobra hrana ona koja se sprema s ljubavlju.
„Zaista verujem da je ljubav nešto što se može okusiti. Kada bih mogao da biram, radije bih izabrao restoran sa dobrim osobljem i ne tako dobrom hranom, nego restoran sa dobrom hranom i ne tako prijateljskim osobljem. Bitno mi je da se osećam kao da sam kod kuće, udobno. Na primer, kada se u Franscuskoj izujete za stolom, to ima jako značenje – to znači da vam je jako udobno, inače ne se ne biste izuvali. Esencija kuvanja je komfornost, a ne receptura.“
Kaže da najviše uživa kada sprema hranu za druge, zbog čega i nema omiljeno jelo.
„Moje omiljeno jelo je ono koje se vama dopada. Više me ispunjava da udovoljavam drugima. Kao DJ kada pusti ono što se njemu dopada. Na osnovu toga kako ljudi igraju, može da vidi da li se ljudima dopada muzika ili ne.“
Emisiije ovog kulinarskog čarobnjaka na kanalu „24kitchen“ inspirišu ljude širom sveta da krenu da eksperimentišu u kuhinji, a upravo to je i Rudolfov cilj.
„Ponekad nemam predstavu šta ću da kuvam, samo krenem da seckam luk, stavim ga u tiganj i osetim miris. Trudim se da motivišem ljude koji nemaju mnogo samopouzdanja u kuhinji ili koji ne vole da kuvaju i da im pokažem da to može da bude za svakoga.“
Iako je u kuhinji proveo skoro ceo život, kuvanje mu, kaže, nikada neće dosaditi.
„Išao sam u kulinarsku školu već sa 12 godina. Sada imam 56, sledeće godine ću proslaviti jubilej, odnosno 40 godina kako kuvam, i iz dana u dan sve više volim kuvanje i osećam se slobodnije. Trudim se da kuvam što jednostavnije, sutra ću kuvati jednostavnije nego danas.“
Od trendova u gastronomiji, najviše mu se dopada to što sve veći broj ugostitelja sami uzgajaju hranu za svoje goste.
„Dopada mi kod restorana, kada je sve što spremaju, gajeno u krugu od 10 kilometara. To mi se jako sviđa, jer poznate velike markete imate u svakom većem gradu ali jedinstvene male radnje, koje su specifične za neko područje, nemate svuda. Ako sam u Beogradu, želim da odem u tipičnu srpsku radnju. To je mnogo bolje nego da odem do nekog velikog trgovinskog lanca koji postoji svuda u svetu. Onda mogu i kod kuće da ostanem“, zaključuje Rudolf.
***
Bonus video: Rejv je bio bunt protiv svega pogre\u0161nog u Srbiji devedesetih: Kako se desila revolucija?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare