Čokoladni kolač
Čokoladni kolač; Foto: Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

Tri leće kolač sa tri vrste mleka u domaće poslastičarnice stigao je kao egzotični specijalitet Južne Amerike, mada u startu nije mogao da izbegne poređenje sa starim dobrim kohom. Isto tako će njegova čokoladna verzija verovatno imati konkurenciju u braunisima, ali možda je najbolje da je prvo probate, pa tek onda procenjujete.

Sastojci

Za testo:

6 jaja

100 g šećera

160 g brašna

40 g kakao praha

1 kesica vanilin šećera

1 kesica praška za pecivo

5 g sode bikarbone

prstohvat soli

Za preliv:

200 g slatke pavlake

1 l mleka

150 g mleka u prahu

100 g šećera

80 g kakao praha

50 g čokolade

Za ganaž:

300 g slatke pavlake

150 g čokolade

Priprema

Odvojiti žumanca i belanca. U belanca dodati prstohvat soli i umutiti mikserom, a postepeno dodavati 100 g šećera i žumanca. Brašno pomešati sa 40 g kakao praha, praškom za pecivo, vanil šećerom i kašičicom sode bikarbone, a zatim pažljivo dodati u umućenu smesu, umešati i izručiti u pleh obložen papirom za pečenje. Peći 30-35 minuta na 180 stepeni.

Pročitajte još:

U međuvremenu pripremite preliv. Litar mleka sipati u šerpu, dodati 100 g šećera i zagrejati. U toplo mleko sipati kakao i mleko u prahu i dobro umešati. Dodati čokoladu i pustiti je da se istopi, a onda i slatku pavlaku. Dobro umešati i ostaviti da se ohladi.

Na kraju, u šerpici zagrejte 300 g slatke pavlake i njom prelijte 150 g čokolade. Mešajte dok ne dobijete jedinstven fil. a onda ga stavite u frižider na pola sata da se stegne. Nakon toga ga umutite mikserom.

Kolač izvaditi iz pleha, a u njega sipati nekoliko kutlača preliva. Utopiti kolač, a onda ga ravnomerno preliti ostatkom. Kad lepo upije, premazati ga ganažom, izravnati i staviti u frižider. Služiti isečeno na kocke.

Pogledajte kako izgleda priprema ovog čokoladnog zadovoljstva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare