Tri leće kolač sa tri vrste mleka u domaće poslastičarnice stigao je kao egzotični specijalitet Južne Amerike, mada u startu nije mogao da izbegne poređenje sa starim dobrim kohom. Isto tako će njegova čokoladna verzija verovatno imati konkurenciju u braunisima, ali možda je najbolje da je prvo probate, pa tek onda procenjujete.
Sastojci
Za testo:
6 jaja
100 g šećera
160 g brašna
40 g kakao praha
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
5 g sode bikarbone
prstohvat soli
Za preliv:
200 g slatke pavlake
1 l mleka
150 g mleka u prahu
100 g šećera
80 g kakao praha
50 g čokolade
Za ganaž:
300 g slatke pavlake
150 g čokolade
Priprema
Odvojiti žumanca i belanca. U belanca dodati prstohvat soli i umutiti mikserom, a postepeno dodavati 100 g šećera i žumanca. Brašno pomešati sa 40 g kakao praha, praškom za pecivo, vanil šećerom i kašičicom sode bikarbone, a zatim pažljivo dodati u umućenu smesu, umešati i izručiti u pleh obložen papirom za pečenje. Peći 30-35 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu pripremite preliv. Litar mleka sipati u šerpu, dodati 100 g šećera i zagrejati. U toplo mleko sipati kakao i mleko u prahu i dobro umešati. Dodati čokoladu i pustiti je da se istopi, a onda i slatku pavlaku. Dobro umešati i ostaviti da se ohladi.
Na kraju, u šerpici zagrejte 300 g slatke pavlake i njom prelijte 150 g čokolade. Mešajte dok ne dobijete jedinstven fil. a onda ga stavite u frižider na pola sata da se stegne. Nakon toga ga umutite mikserom.
Kolač izvaditi iz pleha, a u njega sipati nekoliko kutlača preliva. Utopiti kolač, a onda ga ravnomerno preliti ostatkom. Kad lepo upije, premazati ga ganažom, izravnati i staviti u frižider. Služiti isečeno na kocke.
Pogledajte kako izgleda priprema ovog čokoladnog zadovoljstva.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare