Zamrznuti pomfrit jedna je od "zabranjenih" namirnica kod svih velikih majstora kuhinje. Međutim, kad ga spremaju, oni imaju trikove zahvaljujući kojima se ova namirnica dojmi kao vrhunski prilog uz raznoraza jela. Evo sedam caka najvećih majstora za hrskave, a sočne krompiriće.
Bez gužve u plehu
Krompirići iz rerne mogu biti hrskavi spolja, a meki iznutra. Odlučite li se na tu metodu, stavite ih u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i to u jednom sloju tako da nema gužve. Kako bi bio hrskav, ne treba dodavati previše ulja. Ulje možete uliti u bočicu s raspršivačem i pošpricati ga pre pečenja. Uvek ga stavite u prethodno dobro zagrejanu rernu.
Tajna hrskavosti
Krompiri će biti hrskavi i ako ih, umesto u plehu, ispečete na rešetki ispod koje stavite posudu kako ne biste imali previše posla s čišćenjem rerne. Upalite ventilator kako bi vrući vazduh mogao neprestano da struji između krompirića.
Prirodni pojačivači ukusa
Kiseline u sosevima služe naglašavanju ostalih ukusa. Zato, poslužite krompiriće uz neki sos uz dodatak limuna ili sirćeta. Kiseli krastavci ili ljuto-kiseli umak odličan su dodatak. Pazite da ne preterate s količinom umaka kako ne bi bili gnjecavi.
Pravi trenutak za so
Začine poput soli i bibera najbolje je dodati tik nakon vađenja krompira iz rerne. Ako su vrući, začini će se lakše zalepiti za krompiriće, a ukus će biti bolji.
Čuvanje u frizu
Kad god možete, potrošite celo pakovanje u jednom pečenju. Ostavite li načetu vrećicu u zamrzivaču veći je rizik od stvaranja kristala koji će pokvariti ukus. Višak iz vrećice najbolje je prebaciti u posudu koja se može dobro zatvoriti.
Više ukusa
Granule belog luka, mljevena ljuta ili slatka paprika, kao i pokoja kap aromatiziranog ulja čine značajnu razliku u okusu krumpirića. Pred kraj pečenja možete dodati i naribanu mozzarellu ili neki drugi, topivi sir – pa i poslužiti uz višak umaka bolognese.
Trik s pivom
Napravite brzinsko testo od šoljice brašna i začina, dodajte jedno jaje i izmešajte. Polako ulijte i oko šoljice piva mešajući dok ne dobijete fino testo u koje umočite krompiriće kako bi bili još hrskaviji nakon pečenja, piše Punkufer.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: