Jagode i čokolada ili šlag u sendviču od palačinki slatki je specijalitet nastao u Japanu. Ubrzo ga je zavoleo i ceo svet, i to s razlogom.
Burger palačinke su novi hit na društvenim mrežama, a iza neobičnog naziva kriju se dva vazdušasta jastučića sa slatkim punjenima poput voća, čokolade, umućene pavlake, sladoleda, krema od vanile, karamele i drugih divota. Slatki trend ubrzo je osvojio svet i pojavio se u slanim varijantama sa sirom, prženom slaninom i šunkom, pišu na sajtu Pun kufer.
Meka tekstura palačinki se dobija zahvaljujući belancima koja se umute u čvrst sneg pa tek tada dodaju ostatku smese. Rezultat su mehurići vazduha koji ostaju zarobljeni u testu.
4 belanceta
2 žumanceta
½ kašičice limunovog soka
½ kašičice soli
6 kašika šećera
2 kašičice ekstrakta vanile
¼ šolje mleka sobne temperature
2 otopljene kašike maslaca
6 kašika brašna
1 kašičica skrobnog brašna
Pomešajte belanca, limun i so, pa miksajte dok ne postane penasto i zatim postepeno dodajte pet kašika šećera. Kada su vrhovi smese čvrsti, ugasite mikser.
View this post on Instagram
U drugoj posudi izmiksajte preostalu kašiku šećera, ekstrakt vanile sa žumancima, pa dodajte mleko i maslac (ne sme da bude vruć) i izmiksajte.
Polako dodajte belanca, smesu po smesu u žumance, te lagano promešajte.
Nauljite tiganj i zagrejte ga, pa ako imate, stavite na njega okrugle kalupe kako biste dobili lepši oblik palačinki. Na laganoj vatri pecite po dve, najviše tri odjednom. Ostavite ih minut, pa dodajte oko pola šolje smese u svaki kalup. Dodajte kašičicu do dve na prazno mesto u tiganju, pa poklopite. Pecite oko pet do sedam minuta dok smesa ne naraste. Stavite lopaticu na kalup, pa pomoću nje okrenite kalupe i pecte još dva, tri minute. Svaka strana treba da poprimi smeđu, ali ne previše tamnu boju.
Poslužite se nožem da lakše odvojite testo od kalupa, pa izvadite na tanjir i poslužite s medom, voćem, čokoladom ili dodatkom prema želji.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare