pica
Budite majstor u kuhinji; Foto:: Chuvashov Maxim / Cultura RF / Profimedia

Korona nas je naterala da više budemo u kući, pa se za varjaču hvatamo češće nego inače. Svim početnicima u kuhinji nudimo super recepte uz koje će bez muke napraviti pomfrit, sočnu picu, krompir čorbu ili slasni kolač s višnjama.

Šarena salata

Sastojci:

400 g pilećih prsa

1 glavica zelene salate

300 g paradajza

200 g fete

1 šolja kukuruza šečerac

limunov sok

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

U tiganju na ulju popržite piletinu tanko naseckanu na trake dok ne porumeni sa svih strana. Fetu i paradajz narežite na kockice, a zelenu salatu nacepkajte. Pomešate piletinu sa povrćem i začinite maslinovim uljem i sokom limuna. Poslužite uz tost.

Testenina s tunom i maslinama

Sastojci:

2 konzerve tune u komadima

500 g testenine

čeri paradajz

maslinovo ulje

sirće

zelene masline bez koštica

so

biber

Priprema:

Testeninu skuvajte prema uputstvu s kesice i ocedite vodu. U nju umešajte tunjevinu, masline i čeri koje ste isekli napola. Posolite i pobiberite, začinite maslinovim uljem i sirćetom i po želji ukrasite bosiljkom.

Zapečeni pasulj s kobasicama

Sastojci:

400 g belog pasulja

4 kobasice

2 glavice luka

100 g slanine

1 kašičica mlevene crvene paprike

1 kašičica paradajz pirea

2 čena belog luka

1 kašika brašna

2 suve ljute paprike

150 ml ulja

Pročitajte još:

Priprema:

U tiganju na vrućem ulju propržite naseckan luk i na kockice narezanu slaninu dok luk ne omekša. Dodajte mlevenu crvenu papriku, paradajz pire, naseckani beli luk i brašno i promešajte. Ubacite i pasulj i naseckane papričice. Stavite u vatrostalnu ili zemljanu činiju, preko stavite kobasice, pospite naseckanim peršunom, prelijte s malo ulja i pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Pica

Sastojci:

500 grama brašna

450 g jogurta

2 jajeta

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

malo soli

povrće i suvo meso po izboru

Priprema:

Umutite jaja i dodajte sve sastojke, te sve mutite mikserom. Stavite testo u podmazan i pobrašnjen pleh, ali tako da ga razvučete nauljenom kašikom. Preko poređajte povrće i suvo meso po želji i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Pečeno povrće

Sastojci:

2 srednje tikvice

2 manja plava patlidžana

500 g šampinjona

2 glavice crnog ili crvenog luka

4-5 šargarepa

3 paprike

2 paradajza

4-5 srednjih krompira

po ukusu soli, suvog biljnog začina, bibera

malo maslinovog ulja

Priprema:

Tikvice i patlidžan dobro operite, pa isecite na kockice. Krompir i šargarepu oljuštite, pa iseckajte. Luk očistite i isecite na kolutove. Pečurke operite i, ako su veće, presecite napola. Paradajz isecite na krupnije komade. Posolite i začinite po ukusu, prelijte s malo maslinovog ulja i stavite u pleh obložen pek-papirom. Pecite oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Povremeno promešajte tokom pečenja.

Pomfrit

pomfrit
Napravite odličan pomfrit; Foto:: Manuel Sulzer / Cultura RF / Profimedia

Sastojci:

4 krompira

1 kašika soli

ulje za prženje

Priprema:

Operite krompir i oljuštite ga, pa ga isecite na štapiće i potopite u vodu. U posudi zagrejte posoljenu vodu, pa tik pred ključanje stavite krompir u nju. Kuvajte pet minuta na jakoj vatri da omekša, pa ocedite i stavite u zamrzivač na sat vremena. Onda zagrejte više ulja u šerpici i pržite krompir dok ne dobije lepu zlatnu boju. Vadite pomfrit na ubrus kako bi upio višak ulja.

Sataraš

Sastojci:

3 glavice crnog luka

500 g paprike

1 kg paradajza

1 veći patlidžan

2 šake pirinča

so

biber

ulje

Priprema:

Na ulju izdinstajte luk, pa ubacite naseckanu papriku. Kada paparika omekša, dodajte patlidžan oljušten i isečen na kockice, a nakon pet minuta i paradajz sečen na kockice. Dinstajte oko 20 minuta, a onda ubacite opran pirinač. Smanjite temperaturu na minimum i ostavite sataraš da se krčka još jedno pet minuta poklopljen. Na kraju začinite i promešajte.

Krompir čorba

Sastojci:

1 kg krompira

1/2 šoljice seckanog crnog luka

1/2 šoljice seckanog celera

3 kašike brašna

so

biber

1/4 putera

300 ml mleka

Priprema:

U većoj posudi pomešajte krompir isečen na kriške sa seckanim lukom, celerom, brašnom i začinite. U loncu na srednjoj vatri otopite puter, pa ubacite povrće i mešajte. Nalijte vodom da ogrezne i ostavite da proključa. Kad provri, sipajte mleko, kuvajte oko pola sata i povremeno mešajte. Začinite i po želji služite iu malo pavlake

Kolač s jogurtom i višnjama

Sastojci:

1 šolja šećera

1 šolja jogurta

1/2 šolje ulja

2 šolje brašna

1 prašak za pecivo,

1 jaje

višnje

šećer u prahu

Priprema:
U plastičnoj posudi mikserom mutite jaje i šećer dva do tri minuta, pa potom dodajte brašno, ulje i prašak za pecivo i mutite pet minuta. Pleh za pečenje podmažite margarinom i pospite brašnom. Izlijte smesu u pleh i na vrh stavite oceđene višnje. Pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pre služenja pospite šećerom u prahu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: 

Facebook

Twitter

Instagram