Korona nas je naterala da više budemo u kući, pa se za varjaču hvatamo češće nego inače. Svim početnicima u kuhinji nudimo super recepte uz koje će bez muke napraviti pomfrit, sočnu picu, krompir čorbu ili slasni kolač s višnjama.
Šarena salata
Sastojci:
400 g pilećih prsa
1 glavica zelene salate
300 g paradajza
200 g fete
1 šolja kukuruza šečerac
limunov sok
maslinovo ulje
so
biber
Priprema:
U tiganju na ulju popržite piletinu tanko naseckanu na trake dok ne porumeni sa svih strana. Fetu i paradajz narežite na kockice, a zelenu salatu nacepkajte. Pomešate piletinu sa povrćem i začinite maslinovim uljem i sokom limuna. Poslužite uz tost.
Testenina s tunom i maslinama
Sastojci:
2 konzerve tune u komadima
500 g testenine
čeri paradajz
maslinovo ulje
sirće
zelene masline bez koštica
so
biber
Priprema:
Testeninu skuvajte prema uputstvu s kesice i ocedite vodu. U nju umešajte tunjevinu, masline i čeri koje ste isekli napola. Posolite i pobiberite, začinite maslinovim uljem i sirćetom i po želji ukrasite bosiljkom.
Zapečeni pasulj s kobasicama
Sastojci:
400 g belog pasulja
4 kobasice
2 glavice luka
100 g slanine
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašičica paradajz pirea
2 čena belog luka
1 kašika brašna
2 suve ljute paprike
150 ml ulja
Priprema:
U tiganju na vrućem ulju propržite naseckan luk i na kockice narezanu slaninu dok luk ne omekša. Dodajte mlevenu crvenu papriku, paradajz pire, naseckani beli luk i brašno i promešajte. Ubacite i pasulj i naseckane papričice. Stavite u vatrostalnu ili zemljanu činiju, preko stavite kobasice, pospite naseckanim peršunom, prelijte s malo ulja i pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
Pica
Sastojci:
500 grama brašna
450 g jogurta
2 jajeta
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
malo soli
povrće i suvo meso po izboru
Priprema:
Umutite jaja i dodajte sve sastojke, te sve mutite mikserom. Stavite testo u podmazan i pobrašnjen pleh, ali tako da ga razvučete nauljenom kašikom. Preko poređajte povrće i suvo meso po želji i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
Pečeno povrće
Sastojci:
2 srednje tikvice
2 manja plava patlidžana
500 g šampinjona
2 glavice crnog ili crvenog luka
4-5 šargarepa
3 paprike
2 paradajza
4-5 srednjih krompira
po ukusu soli, suvog biljnog začina, bibera
malo maslinovog ulja
Priprema:
Tikvice i patlidžan dobro operite, pa isecite na kockice. Krompir i šargarepu oljuštite, pa iseckajte. Luk očistite i isecite na kolutove. Pečurke operite i, ako su veće, presecite napola. Paradajz isecite na krupnije komade. Posolite i začinite po ukusu, prelijte s malo maslinovog ulja i stavite u pleh obložen pek-papirom. Pecite oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Povremeno promešajte tokom pečenja.
Pomfrit
Sastojci:
4 krompira
1 kašika soli
ulje za prženje
Priprema:
Operite krompir i oljuštite ga, pa ga isecite na štapiće i potopite u vodu. U posudi zagrejte posoljenu vodu, pa tik pred ključanje stavite krompir u nju. Kuvajte pet minuta na jakoj vatri da omekša, pa ocedite i stavite u zamrzivač na sat vremena. Onda zagrejte više ulja u šerpici i pržite krompir dok ne dobije lepu zlatnu boju. Vadite pomfrit na ubrus kako bi upio višak ulja.
Sataraš
Sastojci:
3 glavice crnog luka
500 g paprike
1 kg paradajza
1 veći patlidžan
2 šake pirinča
so
biber
ulje
Priprema:
Na ulju izdinstajte luk, pa ubacite naseckanu papriku. Kada paparika omekša, dodajte patlidžan oljušten i isečen na kockice, a nakon pet minuta i paradajz sečen na kockice. Dinstajte oko 20 minuta, a onda ubacite opran pirinač. Smanjite temperaturu na minimum i ostavite sataraš da se krčka još jedno pet minuta poklopljen. Na kraju začinite i promešajte.
Krompir čorba
Sastojci:
1 kg krompira
1/2 šoljice seckanog crnog luka
1/2 šoljice seckanog celera
3 kašike brašna
so
biber
1/4 putera
300 ml mleka
Priprema:
U većoj posudi pomešajte krompir isečen na kriške sa seckanim lukom, celerom, brašnom i začinite. U loncu na srednjoj vatri otopite puter, pa ubacite povrće i mešajte. Nalijte vodom da ogrezne i ostavite da proključa. Kad provri, sipajte mleko, kuvajte oko pola sata i povremeno mešajte. Začinite i po želji služite iu malo pavlake
Kolač s jogurtom i višnjama
Sastojci:
1 šolja šećera
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo,
1 jaje
višnje
šećer u prahu
Priprema:
U plastičnoj posudi mikserom mutite jaje i šećer dva do tri minuta, pa potom dodajte brašno, ulje i prašak za pecivo i mutite pet minuta. Pleh za pečenje podmažite margarinom i pospite brašnom. Izlijte smesu u pleh i na vrh stavite oceđene višnje. Pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
***