Ovaj jednostavan suvi kolač se brzo pravi i prilično je zdrav, za razliku od onih koji sadrže dosta putera i šećera. Uz to, jedna kriška ima manje od 300 kalorija. Poseban šmek daju mu preprženi bademi i korica pomorandže.
Sastojci:
3 velika jajeta
1 šolja šećera (po ukusu)
3/4 šolje maslinovog ulja
3/4 šolje mlevenih badema
1/2 šolje mleka
4 kašičice rendane kore pomorandže
1 kašičica ekstrakta vanile
1,75 šolje oštrog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
3/4 šolje šećera u prahu
1 kašičica skrobnog brašna
2–3 kašike soka od pomorandže
za posipanje bademi u listićima, preprženi u tiganju
Priprema:
U velikoj posudi umutite jaja, polako dodajte šećer i nastavite da mutite. Onda ubacite maslinovo ulje, pa i mlevene bademe, mleko, pomorandžinu koru i vanilu. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Preručite brašno u posudu s jajima i još malo mutite mikserom da se sve lepo sjedini. Prelijte smesu u podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof prečnika 25 cm i poravnajte površinu. Pecite u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Kolač je pečen kad ga bocnete čačalicom, a na njoj potom ne ostane zalepljenog testa. Ostavite ga u kalupu 15 minuta da se prohladi, pa ga preokrenite na metalnu rešetku da se ohladi do kraja. Za beli preliv u manjoj posudi pomešajte šećer u prahu, skrobno brašno i sok od pomorandže. Time prelijte kolač i pospite listićima badema.
***