Šavarma, sambusa, čapati...
Fudbalskim navijačima je teško da izdrže utakmicu bez grickanja hrane. Svako ko je u Kataru tokom Svetskog prvenstva u fudbalu neće imati problema u pronalasku slasnih zalogaja koji se jedu prstima, piše nemačka novinska agencija dpa. Šams Al Kasabi zna šta dobro funkcioniše kao hrana za poneti. Njen lokal Šaj Al Šumos bio je prvi koji je otvorila neka žena u starom delu Dohe.
Rigag je ovde najprodavaniji. To je specijalitet zalivske regije i lokalni ekvivalent palačinkama. Od tankog je testa, punjen krem sirom i/ili jajima, a mogu se dodavati i pečurke, paradajz, drugo povrće ili piletina. Ona dodaje i šafran, piše index.hr.
Al Kasabi je poznata u Dohi, što se može videti po stotinama slika koje vise u lokalu, a prikazuju je u tradicionalnom šatoru s emirom ili s međunarodnim zvezdama. Najnovija slika još nije okačena na zid, ali je ponosno pokazuje na svom pametnom telefonu – Instagram fotografija s Dejvidom Bekamom.
Kad je upitaju stavlja li u rigag čokoladni krem, hladno odgovara: “To rade samo žene na ulici.”
Ona misli na žene koje postavljaju svoje štandove s ogromnim tiganjima na rubu stare pijace ili suka, neposredno pre zalaska sunca. Prodaju to domaće tradicionalno jelo napravljeno po porodičnim receptima.
Testo se pravi od pšeničnog brašna i vode i peče se vrlo tanko. Kad je gotovo, premaže se čokoladnim kremom. Zatim se palačinka ne zarola već dva puta preklopi na četvrtinu.
Na šetalištu uz plažu čapati je još jedna opcija za užinu. To su tanke pogače indijskog porekla, a sastoje se od mešavine ječma, prosa i pšenice. Pripremaju se sa šećerom, soli, vodom i kukuruznim uljem i peku u tiganju bez masnoće.
Prodaju se ili samo premazani s malo pročišćenog maslaca ili se pune krem sirom, čokoladnim kremom ili mlevenim mesom.
U blizini na „Ukusnoj ulici“ naći ćete 30-ak mini štandova, ali nećete videti nikoga da stoji u redu. Umesto toga, gladni kupci dovezu se u automobilima i hrana im se daje kroz prozor.
Još jedan lokalni specijalitet je pileća šavarma, ali ovde tu vrstu kebaba prave malo drugačije.
„Naša šavarma je potpuno drugačija“, kaže Mustafa, kuvar restorana Al Bisana Arabik, koji nudi šavarmu za poneti.
„Dok Turci koriste pastu od paradajza, mi koristimo pastu od čilija“, objašnjava. „To čini marinadu za pečenu piletinu puno pikantnijom.“
Pasta takođe uključuje kardamom, đumbir, beli biber, papriku, so, svež limun, suncokretovo ulje, belo sirće i vodu.
U blizini Galeries Lafayettea nude se zalogaji koji, barem prema rečima njihovog prodavača Sufijanea, imaju ono što je potrebno da budu dobro primljeni među fudbalskim navijačima. To su prženi i punjeni jastučići od testa koji se zovu samosa i sambusa.
Sufijane nabraja i svoju ponudu malih pita. Jedna je „mesna sfiha s govedinom i začinima poput kumina, đumbira, soli i celera”, kaže.
„Mesna sambusa, pržene rolice s junetinom, čamčići od testa sa spanaćem, belim lukom, solju i đumbirom i kolutićima sa sirom.“
Nakon što ih probate, morate se složiti da su savršen međuobrok, piše dpa.
BONUS VIDEO: Neobičan specijalitet koji obavezno morate da probate u Skoplju