Volite li čokoladu svakako morate isprobati čokoladnu tortu bez brašna.
Ovaj recept ne traži posebne veštine, a čak nema ni iščekivanja podizanja korice, što znači da nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljeni recept, piše Zadovoljna.hr.
150 g maslaca
200 g šećera u prahu
10 jaja
200 g čokolade s najmanje 40 odsto kakaa
150 g mlevenih oraha (prema želji)
3 kašike kakaa
hlebne mrvice za posipanje
Istopite puter. U veću posudu stavite šećer. Odvajajte žumanca od belanaca pa žumanca ubacujte u šećer, a belanca u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti šne.
Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žumanca sa šećerom miksirajte 5 minuta pa onda malo po malo unutra dodajte otopljen puter. Pazite na to da puter bude mlak, nikako vruć.
Istucite čvrst sneg od belanaca. U smesu žumanaca, šećera i maslaca ubacite istopljenu mlaku čokoladu i kakao. Kada ste je povezali sa smesom, ubacite u posudu par velikih kašika snega kako biste je malo razredili pa potom u nju umešajte i orahe. Zatim kompletnu smesu ubacite u posudu sa snegom kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom umućenih belanca. Mešajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smesu.
Upalite rernu na 180 stepeni Celzijusa. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljno ga posipajte hlebnim mrvicama. Ulijte smesu u kalup i stavite u zagrejanu rernu. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte rernu kako se torta ne bi spustila.
Tek kada primetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od ivica kalupa, otvorite rernu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suva, torta je pečena. Kada se ohladi, po želji je možete ukrasiti s malo čokoladne glazure, bobičastog ili nekog drugog voća i poslužiti uz kašiku umućene slatke pavlake.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: