Sočni blondies kolač s jabukama sjajna je kombinacija cimeta i smeđeg šećera, a zbog svojih aroma je pravi izbor za prelazno doba između leta i jeseni.
Dobra vest je i da ćeš ovu poslasticu veoma lako i brzo pripremiti, samo treba da se pobrineš da je bude dovoljno za sve, pišu na sajtu 24 sata.hr.
2 srednje velike jabuke
30 m čistog javorovog sirupa (ili smeđeg šećera)
1/8 kašičice mlevenog cimeta
230 g maslaca
290 g brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašičica mlevenog cimeta
1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
330 g smeđeg šećera
2 velika jajeta
1,5 kašičica ekstrakta vanile
60 g maslaca
180 g šećera u prahu
30 ml mleka
1/4 kašičice ekstrakta vanile
Jabuke operi i iseci na kriške ili na kockice. Stavi ih u zagrejan tiganj s malo maslaca i dodaj javorov sirup, odnosno malo smeđeg šećera i cimet. Promešaj i kuvaj na umerenoj vatri dok jabuke malo ne omekšaju, oko tri do pet minuta, pa ostavi sa strane.
U većoj posudi umuti brašno, prašak za pecivo, so, cimet i muskatni oraščić. U drugoj manjoj posudi umuti maslac, smeđi šećer, jaja i ekstrakt vanile. Sastavi mokre i suve sastojke i mešaj dok se ne sjedine. Dodaj zatim u testo jabuke i dobro promešaj.
Testo ravnomerno rasporedi u pleh obložen pek-papirom i stavi na oko 35 minuta u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Peci dok ne porumeni i dok čačkalica ne bude čista nakon što bocneš testo. Izvadi iz rerne i pusti da se blondies potpuno ohlade.
Za preliv zagrej maslac da se malo otopi, pa umuti u njega šećer, mleko i ekstrakt vanile. Po potrebi dodaj još šećera da se zgusne ili više mleka da se razredi. Kolač prelij, pa ga iseci na kocke. Ako ne smažete sve odmah, kolač pokrij i čuvaj na sobnoj temperaturi do dva dana ili do nedelju dana u frižideru.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: