Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ukazao je u tekstu "Kаkо slаvsku trpеzu učiniti zdrаviјоm" da na slavski ručak ili večeru ne bi trebalo ići "praznog stomaka", već da bi prethodni obroci u toku dana trebalo da budu lagani.
„Prva dva obroka bi trebalo da budu lagana, da se sastoje od žitarica, voća, povrća i ove obroke nikako ne bi trebalo preskočiti“, istakao je Batut.
Ukazujući da se se slavska trpeza sastoji od jake hrane, te da čovek može uneti i duplo više kalorija nego što je potrebno, Institut ukazuje da se za jednom slavskom trpezom unese više „obroka“ koja bi inače rasporedio na nekoliko dana.
Preporuka je i da bi gosti trebalo da razmisle kako da budu umereni.
„Dа nе uvrеdimо dоmаćinа, а dа sе nе prејеdеmо, trеbа оdаbrаti mаnjе kоličinе nеkоlikо јеlа“, savetuju stručnjaci Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.
Preporuka je da uz salatu s majonezom treba pojesti i zelenu salatu, salatu od šargarepe, celera, cvekle sa malo maslinovog ulja, a da se pored krompira može dodati povrće.
Batut je u tekstu objavljenom uoči sezone takozvanih „zimskih slava“, istakao da posle obilnog slavskog ručka ili večere treba prošetati kako bi se lakše svarila hrana, a da narednog jutra ne bi trebalo preskočiti doručak.
***
Bonus video: Sveti Nikola – najveća slava u Srbiji