Treba biti kreativan.
Anu Nešić upoznali smo prateći njene recepte za ručak za 200 dinara – u sezoni nenormalnih poskupljenja redovno se vraćamo jednostavnim i jeftinim jelima koja predlaže na svojim stranicama. Ali, mogu li se slični trikovi primeniti i na slavsku trpezu?
U tekstu Posna slava za početnike Ana je opisala kako je prvi put samostalno pripremala posnu slavu, baš za svetog Nikolu, a navela je i šta je sve spremala od hrane.
„Posna slava vas motiviše da budete kreativni. Potrebno je više razmišljanja od jednostavnog odlaska do prodavnice i kupovine suvomesnatih proizvoda i mešavine za rusku salatu, što je zlatni standard za mrsne slave. Ali baš zbog toga, moguće je spremiti hranu koja će biti neobična i drugačija od onoga na šta su ljudi navikli“, istakla je Ana i otkrila da su u njenom slučaju pripreme trajale ukupno oko dva dana.
„Tačnije, 17. decebra uveče nam je stigla riba iz Banatskog Karlovca (koju smo pronašli zahvaljujući grupi Mali proizvođači hrane u Srbiji). Svežeg šarana smo morali da isečemo na kotlete, i posolimo kako bi odstojao preko noći. Dimljenu ribu (šaran i amur) smo samo isekli i ostavili u frižideru. To veče smo stavili i da se kuva žito. Sledećeg dana, dan pred slavu, tokom dana smo ispekli svu ribu i spremili salate. Uveče smo ispekli kolač i spremili žito, i to je bila poslednja stvar koju smo radili uveče, da bi kolač bio što svežiji za sutradan. Na dan slave, pre nego što su došli gosti, spremili smo još par jela (falafel, prženi komadići soje), koji bi bili bezveze da smo ih spremali unapred“, objasnila je.
Prenosimo vam njene preporuke i recepte za slavsku trpezu.
Slavsko žito ili koljivo – sprema se kao žrtva zahvalnosti Bogu za date zemaljske plodove, a u spomen svetitelja koji se slavi. Slavski obredi i običaji vrše se za žive – za njihovo zdravlje, napredak i blagostanje.
Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
Recept za slavsko žito
Oko 200g pšenice stavite u šerpu i nalijte vodom tako da makar dva prsta iznad bude vode. Od kada provri, kuvajte ga 50ak minuta, uz dodavanje vode tako da uvek ima dovoljno. Kada je prošlo 50 minuta, sklonite sa ringle, dolijte još malo vode tako da pšenica ima šta da upije tokom noći. Šerpu sa pšenicom uvijte u neko manje ćebe i ostavite preko noći, kako bi zrna upila preostalu tečnost i popucala. Važno: šerpu uvijte u ćebe tek kada se malo prohladila, da se ne bi slučajno zapalila.
Sutradan pšenicu pomešajte sa istom količinom mlevenih oraha, i 1/2 količine šećera. To znači da ako imate jednu šolju pšenice, stavite 1 šolju oraha, i 1/2 šolje šećera. Stavite malo muskantnog oraha za lepši ukus. Dobro promešajte, prebacite u činijicu u kojoj ćete žito služiti gostima i ostavite u frižideru da se sastojci sjedine. Možete ukrasiti orasima, žele bombonama ili ratlukom u obliku krsta. Na sredini ostavite mesto na koje ćete ubaciti svećicu.
Slavski kolač je u stvari hleb ili pogača, uvek kružnog oblika, bogato ukrašen. Sprema se od osveštanog brašna i vode, koje je sveštenik osveštao nekoliko dana pre slave.
Ovaj simbol slave je u stvari telo Hristovo, koje se na dan slave lomi u obliku krsta (simbolika Hristove žrtve) i zaliva vinom (simbolika Hristove krvi).
Na kolaču se nalazi “slovo”, ukras koji je kao pečat, na kome piše ИС ХС НИ КА što znači Isus Hristos pobeđuje.
Recept za slavski kolač
Sastojci:
500-600g brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
1/2 paketića kvasca
100ml ulja
1 kašičica meda
U 200ml mlake vode rastvorite pola paketića kvasca i dodajte oko 100ml ulja. U činiju sipajte brašno, so i šećer. Zamesite testo smesom sa kvascem. Treba da bude ni suviše meko ni tvrdo – dodajte vode ili brašna da postignete ovakvu konzistenciju. Dodajte brašna i izmesite tako da se ne lepi za ruke.
Testo stoji pola sata da bi naraslo, a onda ga premesite. Otcepite jedno parče testa koje ćete iskoristiti kasnije za pletenicu oko kolača, kao ukras. Prenesite u šerpu koju ste pouljili i posuli brašnom. Utisnite testo na dno da ga ravnomerno rasporedite. Kolač se peče u šerpi da bi mogao da naraste u visinu i dobije oblik slavskog kolača. Ostavite kolač da narasta u šerpi dok vi spremate ukrase.
Ukrasi se prave tako što se par kašika brašna zamesi sa par kašika vode, tako da dobijete tvrdo testo. Ovako zamešeni ukrasi će imati svetliju boju nego ostatak kolača, i pošto u sebi nemaju kvasca, neće narasti već će zadržati oblik. Na sredini kolača treba da stoji “slovo”. Slovo za slavski kolač je mali drveni pečat na kome piše ИС ХС НИ КА što znači Isus Hristos pobeđuje. Napravite listiće, kuglice, krstiće, šta god da umete i želite da vidite na svom kolaču.
Od odvojenog parčeta kolača napravite pletenicu koja će ići oko ruba kolača.
Da bi se ukrasi lepo zalepili za kolač, u šoljici pomešajte kašičicu meda sa malo vode i premažite površinu kolača koji je narastao do željene veličine. Poređajte ukrase, koji će se lepiti na površinu testa premazanog medom.
Ubacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Kada kolač porumeni, prekrijte ga folijom i pecite još 15ak minuta da bi se dopekao unutra a da ne izgori po vrhu. Proverite da li je pečen tako što ćete da ga ubodete čačkalicom. Ako izađe čista, znači da je pečen. Ako se za nju zalepilo malo testa, znači da treba još malo da se peče.
Za posnu slavu, kao predjelo se najčešće posluži dosta različitih salata. Mi smo odlučili da razbijemo monotoniju time što smo ubacili falafel i sojine komadiće, nešto što nije salata već je jelo. Ispod ću ispisati kratke recepte za ova jela.
Salata sa humusom i tunjevinom
U činiji dobro izmešajte: 1 konzervu tunjevine u komadićima, 200g humusa, 1/2 crvenog luka tanko iseckanog na rebarca, 1/2 rendane jabuke, 2 kašike senfa i kašičicu soli. Ostavite da se prohladi.
Salata sa kukuruzom i majonezom
U činiji dobro izmešajte: 200ml posnog majoneza, 80g mariniranog Gud kikirikija koji ste prethodno izblendirali ili iseckali sitno nožem, i konzervu kukuruza šećerca koju ste dobro ocedili od tečnosti. Nije potrebno soliti jer je kikiriki slan. Ostavite da se prohladi.
Meksička salata
U činiji dobro izmešajte: 1 konzervu kukuruza šećerca, 1 konzervu crvenog pasulja, 1 konzervu belog pasulja, 1 crvenu papriku šilju isečenu na kockice, 2 crvena luka iseckana na rebarca, 100g maslina isečenih na kolutiće. Začinite dobro maslinovim uljem, sirćetom i solju, i ostavite preko noći da se sjedine ukusi.
Falafel
Za slavu smo kupili falafel koji proizvodi Bege vege i samim tim smo ga spremili za 15 minuta pre nego što su došli gosti. Sve preporuke za ovaj falafel.
Sojini komadići
Recept koji smo koristili za sojine komadiće za slavu je zapravo recept za sojine šnicle sa senfom koji sam davno objavila, ali soju uglavnom spremam uvek na ovaj način.
Vitaminska salata
Jednostavna salata od rendane 1 cvekle, 1 rotkve i 3 šargarepe. Nije loše imati na stolu nešto što će da razbije masnoću.
Ostalo
Izneli smo i malo kiselih krastavčića i paprika, masline, ajvar, i rolnice od plavog patlidžana koje je spremala Veljkova mama, pa nisam sigurna za recept, ali su mnogo ukusne.
Nakon predjela smo poslužili riblju čorbu koju je pravila Veljkova mama, a koju ja nikad nisam pravila, ali znam da je za ukusnu riblju čorbu potrebno koristiti što više različitih vrsta ribe.
Za glavno jelo smo imali ribu i krompir salatu.
Šaran pečen u rerni
Kotlete šarana, koji su prethodno veče posoljeni, treba uvaljati u sledeću mešavinu: 1 šolja kukuruznog brašna, 1 šolja pšeničnog brašna i par kašika aleve paprike kako bi šaran imao rumenu boju. Dobro uvaljate u ovu smesu i ređajte na papir za pečenje. Šaran je dosta masna riba pa nije potrebno stavljati mnogo ulja, već ga samo prelijte sa par kašika maslinovog ulja. Pecite na 230 stepeni nekih 20-30 minuta dok ne porumeni. Kada izvadite ribu iz rerne, ostavite je da se ohladi pre nego što je pakujete u kutiju, kako ne bi pokupila vlagu i postala gnjecava.
Dimljenog šarana i amura smo samo ispekli u rerni, bez ikakve prethodne pripreme jer je dimljena riba već posoljena, i sama po sebi mnogo ukusna, pa ni nema potrebe nešto posebno raditi.
Krompir salata
Potrebno je skuvati beli krompir u ljusci, koji ste prethodno dobro oprali, u slanoj vodi, dok ne omekša. Kada je kuvan, ocedite vrelu vodu i nalijte ga hladnom vodom kako bi prestao proces kuvanja i kako biste ga lakše oljuštili. Dok se krompir hladi, nasecite par glavica crnog luka na rebarca, po ukusu i u zavisnosti od količine krompira koji ste skuvali (1 veći crni luk na 1 kilogram krompira). Ubacite ih u činiju i dobro posolite, dodajte ulje i sirće i ispritežite luk kako bi pustio ukuse i izgubio ljutinu. Kada se dovoljno ohladi da možete da ih držite u ruci, oljuštite krompire i isecite ih na kolutove. Odmah i stavljajte u činiju sa belim lukom i povremeno mešajte. Tajna dobre krompir salate jeste da se krompiri začine dok su još topli. Probajte ukus pa dodajte začina ukoliko je potrebno.
***
Bonus video: Domaćinske Priče Posna pita sa pečurkama i lukom
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare