lupanje mesa
Meso dobro obrišite ubrusom; Foto: Profimedia.rs

Da bi majstorije u kuhinji išle što bolje, poslužite se trikovima dok spremate hranu, pa će vam gosti bez sumnje tražiti recept.

Iseckajte namirnice jednako

Ako namirnice koje pripremate izgledaju isto, isto će se i skuvati. Zato sve pre kuvanja naseckajte na komade iste veličine i oblika, u suprotnom će se oni manjii delovi prekuvati, a veći ostati živi, pišu na sajtu buzzfeed.com.

Dobro zagrejte ulje

Ako se ulje ne zagreje dovoljno, jelo neće biti ukusno. Nađite zlatnu sredinu i pazite da ulje ne bude hladno, ali ni pregrejano.

Meso pre pečenja osušite

Da bi meso koje pripremate bilo baš slasno, pre pečenja ili prženja ga obavezno osušite ubrusom od viška tečnosti.

Beli luk ubacite na kraju

Beli luk ume da brzo izgori i zato u mnogim receptima s razlogom stoji da ga u jelo treba dodati na kraju, posebno ako je sitno seckan.

seckani belo luk
Beli luk ubacite na kraju da ne bi izgoreo; Foto: Profimedia.rs

Tikvice i pečurke solite pred kraj

I jedno i drugo povrće sadrži dosta vode, a od soli će je još više otpustiti. Stoga pustite povrće da prvo porumeni i ispusti tečnost i tek onda ga posolite.

Stavite piletinu u slanu vodu

Dok se rerna greje, piletinu stavite u slanu vodu. Biće neuporedivo ukusnija i sočnija nego ako je začinite u toku pečenja ili prženja. Umesto ovoga, možete je uvaljati i u marinadu po želji i ostaviti malo da odstoji.

Začine dodajte postepeno

Kad god u tiganj dodate nove namirnice, začinite ih kako bi se ukus razvijao u slojevima. I ne zaboravite da usput i probate jelo da ga ne biste, na primer, presolili.

Limun i sirće će spasti stvar; Foto: Profimedia.rs

Ako presolite, dodajte sirće

So je ključna za svako jelo, ali pazite da ne preterate. Ako se to ipak desi, ubacite malo vinskog sirćeta ili limunovog soka. A tako će se i arome pojačati.

Dolivajte vodu

Ako se po dnu tiganja uhvati korica, dodajte malo tečnosti kako bi se rastopila i kako bi jelo upilo taj koncentrat ukusa.

Maslac za poseban šmek

Kad god budete spremali neki sos, na samom kraju u tiganj ubacite malo putera. To će mu dati poseban šmek, a i divan sjaj.

Sklonite sa vatre na vreme

Ne zaboravite da će se jelo i dalje krčakati neko vreme i nakon što ugasite ringlu. Zato dobro tempirajte trenutak kad kuvate kako se, recimo, jaja ne bi prekuvala.

Pročitajte još:

Uvek koristite oštar nož

Ne zaboravite da s vremena na vreme naoštrite noževe jer će bez toga sve ići mnogo teže. I znajte da je uz njih rad u kuhinji mnogo sigurniji nego uz tupe noževe.

Sperite pirinač pre kuvanja

Pirinač stavite u cediljku pod mlaz hladne vode pre spremanja da se kasnije ne bi lepio i postao gnjecav.

Luk pre seckanja ohladite

Da se ne biste siti isplakali dok seckate luk, prethodno ga ohladite u frižideru ili ga nakratko stavite u zamrzivač.

Uparite hranu i piće

Na kuhinjski zid okačite spisak idealnih kombinacija, pa će vam uparena hrana i pića koja međusobno pojačavaju ukus uvek biti blizu kao inspiracija.