Da bi majstorije u kuhinji išle što bolje, poslužite se trikovima dok spremate hranu, pa će vam gosti bez sumnje tražiti recept.
Ako namirnice koje pripremate izgledaju isto, isto će se i skuvati. Zato sve pre kuvanja naseckajte na komade iste veličine i oblika, u suprotnom će se oni manjii delovi prekuvati, a veći ostati živi, pišu na sajtu buzzfeed.com.
Ako se ulje ne zagreje dovoljno, jelo neće biti ukusno. Nađite zlatnu sredinu i pazite da ulje ne bude hladno, ali ni pregrejano.
Da bi meso koje pripremate bilo baš slasno, pre pečenja ili prženja ga obavezno osušite ubrusom od viška tečnosti.
Beli luk ume da brzo izgori i zato u mnogim receptima s razlogom stoji da ga u jelo treba dodati na kraju, posebno ako je sitno seckan.
I jedno i drugo povrće sadrži dosta vode, a od soli će je još više otpustiti. Stoga pustite povrće da prvo porumeni i ispusti tečnost i tek onda ga posolite.
Dok se rerna greje, piletinu stavite u slanu vodu. Biće neuporedivo ukusnija i sočnija nego ako je začinite u toku pečenja ili prženja. Umesto ovoga, možete je uvaljati i u marinadu po želji i ostaviti malo da odstoji.
Kad god u tiganj dodate nove namirnice, začinite ih kako bi se ukus razvijao u slojevima. I ne zaboravite da usput i probate jelo da ga ne biste, na primer, presolili.
So je ključna za svako jelo, ali pazite da ne preterate. Ako se to ipak desi, ubacite malo vinskog sirćeta ili limunovog soka. A tako će se i arome pojačati.
Ako se po dnu tiganja uhvati korica, dodajte malo tečnosti kako bi se rastopila i kako bi jelo upilo taj koncentrat ukusa.
Kad god budete spremali neki sos, na samom kraju u tiganj ubacite malo putera. To će mu dati poseban šmek, a i divan sjaj.
Ne zaboravite da će se jelo i dalje krčakati neko vreme i nakon što ugasite ringlu. Zato dobro tempirajte trenutak kad kuvate kako se, recimo, jaja ne bi prekuvala.
Ne zaboravite da s vremena na vreme naoštrite noževe jer će bez toga sve ići mnogo teže. I znajte da je uz njih rad u kuhinji mnogo sigurniji nego uz tupe noževe.
Pirinač stavite u cediljku pod mlaz hladne vode pre spremanja da se kasnije ne bi lepio i postao gnjecav.
Da se ne biste siti isplakali dok seckate luk, prethodno ga ohladite u frižideru ili ga nakratko stavite u zamrzivač.
Na kuhinjski zid okačite spisak idealnih kombinacija, pa će vam uparena hrana i pića koja međusobno pojačavaju ukus uvek biti blizu kao inspiracija.