Možda su nama prve asocijacije na grčku hranu giros i musaka, ali njih nema na top 10 listi koju su sastavili gurmani s Taste Atlasa.
Grčku kuhinju je Taste Atlas ove godine stavio na prvo mesto liste najboljih na svetu, pa smo pogledali koja su to najbolja grčka jela.
Najbolje ocenjen je gravijera sir koji se pravi na ostrvu Naksos, a zanimljivo je da je grčka salata 22, dok je čuvena musaka tek na 72. mestu.
1- Gravijera s Naksosa
2- Saganaki – popularno grčko predjelo gde se razno povrće, meso ili morski plodovi umotaju u sir i prže.
3- Paidakia – jagnjeći kotleti na žaru.
4- Kritska gravijera – sir koji se tradicionalno proizvodi od ovčijeg mleka ili od mešavine ovčijeg i maksimalno 20% kozjeg mleka.
5- Kontosouvli – tradicionalno grčko jelo koje se sastoji od velikih komada svinjskog mesa mariniranih u mešavini bilja i začina, a zatim nabodenih na ražnjiće i polako pečenih na roštilju, slično kao giros ili suvlaki.
6- Trigona panoramatos – trouglasto slatko pecivo punjeno kremom kremom.
7- Simiako garidaki – najvažnija morska poslastica grčkog ostrva Simi, jedinstvena sorta sitnih škampa koji se najčešće jedu hrskavo prženi u maslinovom ulju i belom luku.
8- Sfela – polutvrdi sir od ovčijeg ili kozjeg mleka, ili mešavine ova dva.
9- Arseniko Naksou – još jedan sir poreklom sa ostrva Naksos, ima začinjen i aromatičan ukus.
10- Bugaca – tradicionalna grčka pita koja se sastoji od peciva prekrivenog filom od griza, mada postoje varijacije sa mlevenim mesom ili sirom.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare