devojčica; siromaštvo
Foto: EPA / ANTONIO LACERDA

Brazilske aktivistkinje i aktivisti došli su ispred bolnice kako bi zaštitili devojčicu (10) koja traži abortus, zbog čega su verski fanatici blokirali ulaz u bolnicu.

Devojčica iz Sao Mateusa, malog grada u jugoistočnoj brazilskoj državi Espirito Santo, primljena je u bolnicu 7. avgusta, žaleći se na bolove u stomaku, a lekari su potvrdili da je trudna.

Dete je policiji reklo da ju je ujak zlostavljao od šeste godine i da je ćutala iz straha. Kako piše „Gardijan“, 33-godišnji ujak koji ju je zlostavljao je u bekstvu.

Brazilski restriktivni zakoni o abortusu – koji potiču iz 1940. godine – dozvoljavaju prekid trudnoće u slučajevima silovanja, kada je život majke ugrožen i kada se otkrije anencefalija kod bebe.

Slučaj je izazvao burne političke reakcije u Brazilu, jer bolnica u rodnom mestu devojčice nije želela da izvede abortus, pa je dete moralo da putuje 900 kilometara do grada Recife.

Kada je devojčica stigla u bolnicu gde bi trebalo da joj izvedu prekid trudnoće u nedelju popodne, ulaz bolnice su zauzeli desničarski aktivisti protiv pobačaja i političari koji su snimljeni kako zlostavljaju bolničko osoblje i dete, pokušavajući da ih spreče da uđu u zgradu.

Pročitajte još:

„Kada vidite 10-godišnju devojčicu kako se linčuje zbog prekida trudnoće posle silovanja, zato što joj je život u opasnosti, zaista možete da vidite koliko je daleko verski fanatizam otišao u našoj zemlji“, izjavila je Elisa Anibal, aktivistkinja iz Recifea.

Verski fanatici su saznali identitet devojčice i lokaciju bolnice od pristalice desničarskog predsednika Brazila Žaira Bolsonara. Sara Điromini je u snimku koji je u međuvremenu obrisan imenovala devojčicu i lažno tvrdila da su je vlasti otele i da je privatnim avionom prevoze do bolnice.

„Ovo je izuzetno ozbiljno kršenje ljudskih prava“, tvrdila je Điromini, dok je mahala plastičnom lutkom za koju je tvrdila da je veličine fetusa.

Do prošle godine Điromini je radila za ministrku za žene, porodicu i ljudska prava u Bolsonarovoj vladi. U pitanju je konzervativna evangelistička sveštenica Damares Alves. Dve žene se pojavljuju zajedno u viralnom video snimku kampanje u kojem se Alves hvali:

„Sara je više od moje drugarice u ovoj borbi za odbranu života i porodice – Sara je kao moja ćerka.“

Paula Viana, aktivistkinja koja je sprovela devojku sa aerodroma Recife do bolnice, rekla je da su je upozorili da aktivisti protiv abortusa čekaju na ulazu u bolnicu, dok su se vozili tamo taksijem. Zaustavili su automobil, sakrili devojku u gepek auta i prokrijumčarili je u zgradu kroz bočna vrata.

„Neverovatno je da se to događa u Brazilu. Deo stanovništva zaista veruje da je pobačaj gori od silovanja“, kazala je Viana iz grupe za prava žena Curumim.

„Ali nismo bili iznenađeni jer znamo da imamo predsednika koji podržava ove izlive mržnje“, dodala je.

Aktivistkinje koje se bore za ženska prava takođe su došle ispred bolnice da se usprotive desničarima.

„Do kraja dana je tamo bilo više od 150 ljudi koji su podržavali tu devojku… Žene, trans ljudi, crnci, mladi… A kada smo pogledali drugu grupu, to su uglavnom bili stariji belci u odelima, sa samo nekoliko žena među njima“, ispričala je jedna od aktivistkinja.

Gabriela Rondon, advokatica grupe za podršku abortusu Anis, rekla je da je ponašanje ekstremista pokrenulo raspravu o dekriminalizaciji i legalizaciji pobačaja.

„Brazilski zakoni su očigledno neadekvatni i ugrožavaju milione žena. Prema našim podacima, pola miliona žena svake godine mora da se podvrgne ilegalnim pobačajima. To je skoro jedna žena u minutu“, rekla je Rondon.

Uprkos zastrašujućim okolnostima, Rondon je rekla da je protest ispred bolnice u nedelju „doneo pravo ohrabrenje“.

„Mnoštvo žena koje štite mladu devojku – to nam daje tako veliku nadu za promenu“, rekla je.

Paula Viana je ispričala da je devojčica rekla da samo želi da ponovo igra fudbal.

„Ona je veoma snažna – ali samo je dete. Trebaće joj dugoročna psihološka podrška. Ona razume sve kroz šta prolazi“, otkrila je Viana.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare