Podeli:
božuri za ulepšavanje doma
Foto: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Veruje se da je božur simbol sreće, bogatstva, lepote i ljubavi, a neki narodi čak veruju da ovo cveće može oterati zle duhove. Kako bilo, božur je apsolutni hit proleća za ulepšavanje stana jer svojom raskošnom lepotom svaki prostor čini prijatnijim.

Sa svakim prolećem iznova se divimo najrazličitijem cveću, a u poslednje vreme mnogima su omiljeni baš božuri.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandra Đorđević (@aleksandraadj) on

Njihov slatkast miris i bogati pupoljci malo koga će ostaviti ravnodušnim, a osim što krase brojna dvorišta, divno izgledaju i u kući i u vazi.

View this post on Instagram

A post shared by i v a n a p o p o v i ć (@mali_iv) on

I raskošni i nežni, božuri su proteklih sezona doživeli pravi bum na društvenim mrežama, blogerke i trendseterke ih obožavaju. A kako i ne bi kad je svaka fotografija s njima divna. I bilo da ih gledate tako na ekranu ili uživo na stolu u vazi, sigurno će vam popraviti raspoloženje.

View this post on Instagram

A post shared by Lulu Art | DECOR (@luluartflower) on

Božuri se uklapaju u svaki enterijer, kakav god dizajn da ste odabrali. Uneće dozu prefinjenosti i prolećne vedrine.

View this post on Instagram

A post shared by Dana (@kreativnalokna) on

Sezona im kreće u maju i traje sve do sredine juna. Ako ih kupujete, birajte one u pupoljcima jer će duže trajati. U vazi će potrajati do pet dana, ali važno je da im menjate vodu bar svaki drugi dan.

View this post on Instagram

A post shared by J E L E N A (@_colola_) on

Božuri potiču iz Azije, gde se spominju još u sedmom veku, a kasnije su se proširili u Evropu i Ameriku. Ima ih u svim nijansama ružičaste, ali i nežnoj beloj koja je suptilna, pa će se uklopiti u svačiji dom. Postoji više od 30 različitih vrsta božura.

View this post on Instagram

A post shared by masha (@masha_kindjer) on

Latinski naziv ovog cveća je Paeonia i potiče iz grčke mitologije, od Peona, boga medicine. Veruje se da su pojedine vrste lekovite, da pomažu kod brojnih tegoba, a neki narodi veruju da božuri teraju čak i zle duhove. Božur je simbol sreće, bogatstva, lepote i ljubavi, pa ih često viđamo u bidermajerima i kao deo dekoracije na svadbenim stolovima.

Pročitajte još:

Ako imate baštu, božure možete i da sami uzgajati. Rastu u grmu i ne traže mnogo truda. Sade se krajem leta, odnosno početkom jeseni, a najbolje uspevaju na osunčanim ili delimično senovitim mestima. Vole vlažno tlo.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandra Đorđević (@aleksandraadj) on

I u vrtu i u vazi, božuri su jednostavno očaravajući, te ih ne zaboravite, dok im je još sezona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar