Foto: Promo/Galerija Haos

Izložba "Žvrljanje" Dušice Pejić biće otvorena u utorak, 19. aprila s početkom od 20 sati u galeriji Haos, saopšteno je iz ove galerije.

Umetnica Dušica Pejić, predstavnica apstraktne orijentacije u našem slikarstvu, serijom crteža naslovljenih „Žvrljanje“ ističe potrebu nesvesnog beleženja plesnih poteza četkom ili šrafiranih zapisa pastelom kroz znakove nekog tajnog likovnog pisma, intimnih ispovesti. 

Pre umetničkog rada, Dušica Pejić se bavila ritmičkom gimnastikom, baletom i mačevanjem. Potom je počela da radi video projekcije, scenografije, štampu na tkaninama. Stoga se u njenom radu uočava spoj likovnog postupka i igre, spontanosti i kontrolisanog ishoda, promišljanja nad izazovima i izvlačenja iz sebe onoga što želi da saopšti. U radu umetnice odvija se dijalog između gesta i kolorističkih rešenja, prostora i materije, likovnih predstava i naših emocija pred njima.

„Pejić tvrdi da je njen rad centriran na pokretu – bilo teksta, energije ili tela – a u novonastalom opusu naslućuju se novi odnosi i tenzije. Umetnica se udaljava od ranijih pretežno monohromatskih kompozicija u paletu dinamičnih bojenih površina sa baletskom modulacijom balansiranog, elegantnog poteza pastelom, koje možemo čitati i kao odnos amplituda, frekvencija i modulacija prisutnih u zvučno-senzornim talasima. U prostor oblikovan likovnim elementima uplivava iskra linearne modulacije zvuka i manifestacije pokreta“, zapisala je u katalogu izložbe teoretičarka umetnosti Aleksandra Lazar. 

Foto: Promo/Galerija Haos

Dušica Pejić, rođena 1976, završila je master i osnovne studije na katedri za slikarstvo Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše, a potom i specijalističke studije na katedri za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala i na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija, na odseku za Grafički dizajn.

Samostalno i grupno izlaže od 2000. godine u zemlji i inostranstvu, uvršćena je među osam najistaknutijih autora apstraktne orijentacije u srpskom slikarstvu, a radovi Pejićeve nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama.

Foto: Promo/Galerija Haos

Izložba, koju će otvoriti Aleksandra Lazar, trajaće u Haosu do 13. maja.

Bonus video: Genije Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar