Zvonko Karanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Mnogo je lobija, prijateljstava, profesora, pa starih pesnika koji su u korupciji. Tu su ljudi koji ne prezaju ni od čega. Odriču se novčanog dela nagrade samo da bi dobili značku u CV. Pesništvo bi trebalo da bude jedna plemenita stvar, stvar duha, nešto što uopšte ne bi trebalo da ima veze ni sa kakvim materijalnim, smatra pesnik Zvonko Karanović.

Karanović je bio gost na tribini „Hajde da pričamo o poeziji“ autora Aleksandra Đuričića i tom prilikom je govorio o književnoj kritici i njenoj (ne) važnosti danas.

– Postojanje književne kritike je jako važno jer kao i u utakmici, mora da postoji sudija koji će reći „Radmila je dala gol, vratite loptu na sredinu terena.“ Nažalost, rekao bih da se korupcija spustila iz društva i na nivo književnosti. Ozbiljni kritičari koji su nekada postojali su se polako povukli, a ovi novi nisu na nivou ili neće da se petljaju. Vide da je voda previše mutna. Sad smo u nekom limbu. Postoje neke kritike, ali nema autoriteta. Nema relevantnog imena što se tiče kritike poezije – rekao je Karanović.

Foto:Nenad Milošević

Gde nastaju stihovi, da li se inspiracija čeka ili izaziva, zašto je poezija u modi, koliko kilograma emocija može da stane u jednu strofu, koliko je važno tržište, a koliko tiraži, kao i da li su nam Branko Miljković i Desanka Maksimović dalji ili bliži rođaci, samo su neke od tema o kojima je bilo reči na tribini u Parobrodu na kojoj su učestvovali pesnici Radmila Petrović, Ivan Ergić i Zvonko Karanović, i novinarka Radio Beograda 2, Sara Arsenović.  

Karanović je naveo da je Desanka strašno važna za razvoj posleratne poezije, ali …

– Za one koji su tada bili neshvaćeni, vreme radi danas, ali za one koji su bili laureati tada, sada ih vreme gazi. Mislim da je to vreme pojelo opus Desanke Maksimović. Ne sporim kvalitet, ali iz ove perspektive to deluje prepatetično, preopšte. Ja razumem zašto je ona važna. Ali ona polemika oko „proterivanja Desanke“ iz školske lektire imala je jednu poluinformaciju, nije istaknuto da je ona ostala u osnovnoj školi, što i mislim da je adekvatno njenom opusu – smatra pesnik i dodaje da su današnja deca kada krenu u srednju školu mnogo pametnija, naprednija i prosto im treba dati drugačiju poeziju.

Bonus video: Pesnik Ljubivoje Ršumović kazuje stihove svoje pesme „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar