Foto: Dave Hogan/Hogan Media/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia, JOEL SAGET / AFP / Profimedia, Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia, OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia

Nakon što je pre dva meseca saopšteno da će francuska glumačka diva Izabel Iper predsedavati žirijem na predstojećem, 81. izdanju Venecijanskog filmskog festivala, čelnici čuvene smotre na Lidu obnarodovali su i ostale članove žirija.

Iperovoj će se, kao članovi žirija Venecijanskog filmskog festivala, pridružiti uglavnom reditelji. To su: Džejms Grej, Endru Hejg, Agnješka Holand, Kleber Mendonka Filjo, Abderahmane Sisako, Đuzepe Tornatore i Džulija fon Hajnc. Biće tu i koleginica Izabel Iper – kineska glumica Džang Ciji, publici poznata po hit filmovima „Memoari jedne gejše“ i „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“.

Pored tog što će doneti sud o najvećoj nagradi u Veneciji – Zlatnom lavu za najbolji film, ovaj međunarodni žiri će odlučiti o laureatima velike nagrade žirija, odnosno Srebrnom lavu, potom Srebrnom lavu za najbolju režiju, Kupu Volpi za najbolju glumicu, Volpiju za najboljeg glumca Takođe, i o specijalnom priznanju žirija, pa najboljem scenariju, ali i dobitniku nagrade Marčelo Mastrojani za novog mladog glumca ili glumicu, podsećaju čelnici Venecije.

Još u maju čelnici prestižnog festivala obnarodovali su, podsetimo, da će predsednica žirija biti slavna francuska glumica Izabel Iper.

Izabel Iper Isabelle Huppert
Izabel Iper na 78. uizdanju Venecijanskog festivala Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

– Izabel Iper je velika glumica. Zahtevna, radoznala i velikodušna. Muza brojnih velikih filmskih stvaralaca, nikada nije odbijala pozive mladih ili ne tako poznatih reditelja koji su u njoj videli idealnog tumača svojih priča. Spremna da stalno stavlja sve na kocku, znak je njene neobične inteligencije, zajedno sa sposobnošću da kinematografiju posmatra van geografskih i mentalnih granica, i sve to čini je idealnom predsednicom žirija na festivalu otvorenom za ceo svet, kao što je Venecijanski filmski festival – kazao je umetnički direktor Venecije Alberto Barbera.

Izabel Iper je tada izjavila za svetske medije da „postoji duga i lepa istorija između nje i Venecijanskog festivala“, dodavši:

– Postati privilegovani gledalac je velika čast.

Izabel Iper je ovenčana nagradom za najbolju glumicu u Veneciji 1988. za rolu u filmu „Priča o ženama“ i sedam godina kasnije za ostvarenje „Ceremonija“. Ovenčana je glumica (71) i specijalnom nagradom Zlatni lav za „Gabrijelu“ 2005. godine, kao i onim za celokupan opus. Neće ovo biti prvi put da francuska dramska umetnica predsedava žirijem jednog velikog festivala, s obzirom da je 2009. godine tu „dužnost“ obavljala i na Kanskom filmskom festivalu.

Venecijanski filmski festival biće održan po 81. put od 28. avgusta do 7. septembra, a biće otvoren svetskom premijerom nastavka „Bitlđusa“ Tima Bartona, u kom igraju Majkl Kiton, Vinona Rajder, Džastin Teru, Monika Beluči, Vilijam Defo

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar