Dalibor Matanić Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Regionalna filmska zajednica već danima bruji o slučaju Dalibora Matanića, najuspešnijeg hrvatskog reditelja svoje generacije, koji je u martu ostao bez posla na velikoj evropskoj seriji, kampanji za jedan ženski časopis, te predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, a sve nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao.

Kada je ta vest počela da se širi filmskim, reklamnim i medijskim krugovima, reakcije su bile podeljene: oni kojima je to bio prvi glas o Matanićevim transgresijama u šoku su jer se radi o reditelju koji se u javnosti godinama predstavljao kao porodični čovek i borac za ženska prava, a oni koji su sve znali rekli su samo – napokon se neko usudio da progovori.

„Drugi plan“ ne radi s Daliborom Matanićem na svom novom projektu, a kako je za ovaj list rekao producent Nebojša Taraba, saradnju su planirali, ali su odlučili da je ne realizuju kada su došli do saznanja da se neprimereno ponašao prema ženama.

– Na prethodna dva projekta na kojima smo radili nikada nismo dobili ni informaciju ni prijavu njegovog navodnog neprimerenog ponašanja prema ženama. Naša produkcijska kuća poznata je po nultoj toleranciji prema bilo kakvom obliku uznemiravanja, nasilja ili diskriminacije u radnom okruženju, posebno prema koleginicama – rekao je kratko Nebojša Taraba, producent s kojim je Matanić snimao seriju „Novine“ prikazivanu na Netflixu i „Ćutanje“ za HBO, a bila je najavljena i njihova saradnja na velikoj evropskoj koprodukciji „Greater Adria“ čije je snimanje trebalo da počne na jesen.

Deo njegovih ranijih producenata, prema novodima hrvatskog medija, odbio je da daje izjave uz obrazloženje da ni za šta nisu znali, dok je deo saradnika potvrdio sve što su čuli, ali zbog straha za vlastiti posao zamolili su da njihove potvrde ostanu anonimne. „Večernji list“ piše da je zadnjih nekoliko nedelja razgovarao s velikim brojem „žrtava nametljivog i uznemiravajućeg ponašanja Dalibora Matanića koje su ogorčene zavetom ćutanja koji se oko svega stvarao“. Pogotovo od, kako tvrde, istaknutijih hrvatskih feministkinja i ženskih časopisa koji su za sve već neko vreme znali. Njegovo pojavljivanje na naslovnici jednog časopisa s pevačicom, voditeljkom i aktivistkinjom Idom Prester uz poruku da je „dosta ćutanja o nasilju nad ženama“ mnogima je bila kap koja je prelila čašu i u svojoj okolini su sve otvorenije počele da govore o vlastitim neugodnim iskustvima s rediteljem.

– Matanića znamo kao borca za prava žena, uvek je najglasnije osuđivao seksualne predatore i davao podršku #metoo pokretu. I u svom radu rado se doticao tih tema. Nisam iz filmskog sveta, ne znam detalje ovog slučaja. Ako su navodi istiniti, institucije treba da odrade posao do kraja. Pružam apsolutnu podršku svim žrtvama – rekla je Ida Prester, koja je i sama tek sada čula za sve.

Za „Večernji list“ je jedna glumica ispričala da je prvo nelagodno iskustvo sa Matanićem imala pre deset godina.

– Tada je kolegu i mene na snimanju jedne reklame terao na seksualnu interakciju, što sam odbila. Povukla sam se iz tog kruga i jedno vreme imala mira, ali pre nešto više od dve godine počeo je opet da mi se javlja, porukama u bilo koje doba dana ili noći, uporno me pozivajući na „secret white partyje“, što god to značilo. Rekla sam mu da ću njegove poruke pokazati drugima, da imam verenika i da me pusti na miru, na što bi uvek rekao da se samo šalio, povukao se i nakon nekoliko meseci nastavio po starom. Ako bismo se sreli uživo, pogotovo ako je bio s porodicom, delovao je kao da mu je neugodno. Tek sam kasnije saznala da su i druge devojke imale isti problem – rekla je ta glumica ističući da danas ima zrelost da se od toga emotivno odvoji, ali da se brine za mnogo mlađe devojke za koje se boji da su takođe na udaru Matanićevih nasrtaja.

O neprimerenom ponašanju na setovima govorile su i druge žene, od kojih neke već godinama izbegavaju da idu na završne partije snimanja kako ne bi bile izložene neugodnostima. One su ispričale za „Večernji“ da je reditelj birao mlađe glumice koje su u strahu za karijeru, kao i da se činilo da je Matanić zaštićen i nedodirljiv.

– Pitam se šta je sa svim tim poznatim ženama koje su u njegovu bliskom krugu, a koje su itekako glasne po pitanju ženskih prava, da li je moguće da zaista nisu ništa znale? – pita se jedna od žena.

Dalibor Matanić Foto: Fadil Šarki

Za izjave su zamolili i glumce iz bliskog Matanićeva kruga, koji kažu da su zatečeni svime što zadnjih dana isplivava na površinu.

– Ne znamo detalje. Zatečeni smo kao i ostatak javnosti. Ako si navodi istiniti, oštro osuđujemo svaki oblik nasilja i zlouporabe moći, bile one verbalne, seksualne, fizičke ili bilo koje prirode. Nema izuzetaka – rekli su u zajedničkoj izjavi za “Večernji” Tihana Lazović i Goran Bogdan.

Celokupan tekst možete pročitati na portalu „Večernji list“. 

Bonus video: Matanić priznao optube za seksualno uznemiravanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar