Zoran Kostić Cane Foto: E-Stock_aleksandar_nalbantjan

Na naš koncert svi su dobrodošli. Bez obzira na to da li su vakcinisani ili nisu, to je koncert za sve ljude. Odgovornosti svakako treba da bude. Mi ćemo izaći i odsvirati sve što možemo, sve što znamo i umemo i to je to, kaže za Nova.rs frontmen legendarnog benda uoči velikog beogradskog koncerta zakazanog za 4. septembar u 21 sat na stadionu Tašmajdan.

Ovo će Brejkersima, odnosno Canetu i gitaristi Nebojši Antonijeviću Antonu, biti treći samostalni koncert na Tašu. Na tom mestu su svirali 1996. i 2016. godine, kada je slogan bio „Taš je naš“.

– Navikli smo na Taš, dugo smo tamo. Znamo prostor. Želimo da se malo vidimo sa publikom u ovom vremenu koje je totalno zbunjujuće i puno straha, nikom ništa nije jasno – ističe Cane i dodaje da ni njemu nije ništa jasno.

Svako se bori za svoj život

Cane je, inače, prvi put nastupio na Tašu sa bendom „Radnička kontrola“ 1981. godine na zajedničkom koncertu beogradskih rok bendova (ABRS – Aktuelna beogradska rok scena ABRS).

Njihov nastup je prekinut zbog njegovog provociranja publike, a ostalo je zabeleženo da je to izazvalo i moralno političke rasprave u medijima. Naredne godine osnovani su „Partibrejkersi“ i vrlo brzo su se izdvojili od drugih rok grupa i to upravo zahvaljujući nepredvidljivim Canetovim nastupima, ali pre svega njegovim mudrim stihovima i prepoznatljivom glasu uz virtuoznost gitariste Antona. Vremenom su postali kultni bend i jedan od najdugovečnijih na regionalnoj sceni.

Objavili su albume „Kiselo i slatko“ (1994), „Ledeno doba“ (1997), „Gramzivost i pohlepa“ (2002), „Sloboda ili ništa“ (2007) i „Sirotinjsko carstvo“ (2015). A numere „Hiljadu godina“, „Ulični hodač“, „Put“, „Prsten“, „Kreni prema meni“, „Ono što pokušavam sad“, uvrstili su ih u besmrtne bendove jugoslovenske i srpske rok scene.

Nedavno smo sa Canetom razgovarali na temu pandemije.

– Trenutno je korona, trenutno je neki težak momenat u svim našim životima. Ljudi su u frci, svako se bori za svoj život, drži grčevito svoju slamku spasa. Neizvesnost nam doručak sprema, bez slobode života nema.

Mi smo narod koji lako gubi sebe

A na pitanje ima li nade za nas je rekao:

– Čudan je narod postao. Kao pojedinci smo super, a kao narod smo skloni urušavanju, gubimo vreme u nečemu što nas onemogućava da pokažemo kvalitet. Mi uvek pokažemo prvo lošu stranu našeg karaktera, našeg lika i onda nam ceo život prolazi u nekom opravdanju. Nemamo kondicije, nemamo istrajnosti, mi smo narod koji lako gubi sebe. Padamo u ruke onih koji bi da nas vode, a sami ne znaju gde bi da idu. Oni nas boje svojim bedakom i svojim mrakom. Večito nezreli, ne znamo šta bi sami sa sobom. Gubimo samopoštovanje i prema sebi kao ljudima i prema društvu u kome živimo. Dajemo dobrovoljni pristanak za svoj nestanak, umesto da radimo za svoje spasenje, da se sabiramo, a ne da se oduzimamo. Ljubav, brate, ljubav.
Prava poruka pred predstojeći koncert „Partibrejkersa“ čiji slogan jednostavano glasi:

„Dobro došli“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare