Foto:M.A./ATAImages

Produkcijska kuća "Zilion film" Lazara Ristovskog podržana je i na pokrajinskom konkursu i to za organizovanje "Ravno Selo" film festivala.

Mnogo je prašine podignuto odlukom Filmskog centra Srbije da sa čak 57.040.370 dinara podrži projekat „Vera Kroner“ produkcijske kuće Ristovskog koji se poslednjih godina sem u domenu filmskog stvaralaštva ističe i u svojim emotivnim govorima na mitinzima Srpske napredne stranke, piše „Danas“.

Konkurs za sufinansiranje projekata filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2024. godini bio je vredan 65 miliona dinara.

Po rezultatima koji su objavljeni početkom jula, za subvencije „javnim nefinasijskim preduzećima i organizacijama“ izdvojeno četiri miliona dinara, za subvencije „privatnim preduzećima“ 55 miliona dinara i za dotacije „neprofitnim institucijama“ šest miliona dinara koje su raspoređene na osam organizacija.

„Zilion film“ za organizaciju festivala u Ravnom Selu dobio je pet miliona dinara i to je najveći iznos kojim je podržan bilo koji festival na ovom konkursu. Primera radi, Festival evropskog filma Palić, dobio je četiri miliona dinara iz „tekućih subvencija javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama“. Ovo ne treba da čudi, i prošle godine kada je Palić, jedan od najpoznatijih domaćih festivala, slavio okruglo 30 godina postojanja, šesti po redu festival u Ravnom Selu dobio je više novca.

Neki od novosadskih filmskih festivala koji nisu dobili podršku na ovom konkursu, a poznati su široj javnosti su Cinema city, Filmski front, Film fest i Obnova. Komisiju koja je ovaj put odlučivala o dodeli novca činili su: Branislav Maričić, Tijana Delić i Mileta Poštić. Oni su pregledali ukupno 118 konkursnih prijava i konstatovali da čak 100 prijava ispunjava uslove. Novce je na kraju dobilo 18 preduzeća, organizacija i institucija.

Najviše novca dobile su produkcijske kuće iz Beograda. „Living pictures“ za film „Peščana hronika“ 15 miliona dinara, „Gargantua films“ za film „Budi Bog sa nama“ 10 miliona i „Papa films“ za film „1970.“ 7,5 miliona. Od 55 milona koje su podeljenje privatnim produkcijama na ovom konkursu, one iz glavnog grada dobile su 37,5 miliona, odnosno 57,7 odsto od ukupnih sredstava.

Ljudi koji prate konkurse kažu da je ovo praksa koja odvija poslednjih nekoliko godina. Većinu novca dobijaju produkcijske kuće iz Beograda, koje to posle pravdaju na način da su njihovi projeki bitni za Vojvodinu, da su glumci iz Vojvodine, da su teme bitne za Vojvodinu i tako redom. Ono što je bitno napomenuti je da su to zapravo često jedne te iste produkcijske kuće.

Ni na prošlogodišnjem pokrajinskom konkursu situacija nije bila mnogo drugačija. Zilion film je dobio najviše novca, 11 miliona za film „Ribar i balerina“, te još 4,5 miliona za organizovanje Ravno Selo film festivala. Na drugom mestu je bilo Gargantua films za film „Budi Bog sa nama“ sa dobijenih 10 miliona. I tada je od 50 miliona subvencija privatnim firmama, 29 milona podeljeno onima iz Beograda.

Lazar Ristovski Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs

Podsetimo, „Zilion film“ je u žižu prvo novosadske, a potom i domaće javnosti dospeo 2019. godine kada je „poharao“ konkurs Gradske uprave za kulturu za projekte iz filmske umetnosti.

Tada je Ristovski dobio 10 miliona dinara za film „Očevi slobode“ što je bilo 50 puta više od onoga što je dobio svaki drugi projekat na tom konkursu. Novi Sad je na tom konkursu iz budžeta izdvojio 12.25 miliona dinara.

Celokupan tekst pročitajte na sajtu danas.rs.

Bonus video: Film o herojima ili rehabilitacija četnika – Radoš Bajić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare