Uvek kad dođem iz Pariza u Beograd imam neko uzbuđenje jer je to grad u kojem sam rođen, kaže poznati srpski slikar pred otvaranje izložbe "Putnice".

Veliko ime srpskog, ali i svetskog slikarstva Milan Cile Marinković danas nam predstvlja svoje „Putnice“. Tako se zove izložba koja će biti otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda. Od četkice i platna ne odvaja se ni u osmoj deceniji i predstavlja nam radove koji su nastali u poslednjih nekoliko godina. Jutro pred otvaranje izložbe u emisiji „Probudi se“ upravo je Cile Marinković.

– Pre pet decenija sam pravio priču o prolaznicima za Oktobarski salon, i to je preraslo u „Putnice“. To je izložba koja se prenela iz Pariza, gde je bila jedna velika retrospektiva u tamošnjem Srpskom kulturnom centru. Uvek kad dođem iz Pariza u Beograd imam neko uzbuđenje jer je to grad u kojem sam rođen. Rođen sam nekoliko stanica od galerije, tu je Tašmajdan, tu je bila ta „Šansa“, tu je moj život – kaže Cile Marinković i dodaje da će na izložbi biti i slika koje nikada do sada nisu bile izlagane.

– Prolaznice uvek negde žure, to je ta žena koja je predvodnica koja sada vlada i vladaće u budućnosti. Tu su aerodromi, autoputevi, metroi… – zaključuje Marinković.

Izložba „Putnice“ biće otvorena sve do kraja marta.

Kompletno gostovanje Milana Cileta Marinkovića u „Probudi se“ pogledajte u gornjem video klipu.

Bonus video: Rimski period: Slikarstvo Mire Brtke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar