Foto: Promo

Izložba dela najznačajnije srpske slikarke Nadežde Petrović, pionirke modernizma i maltene utemeljivačice srpskog modernističkog slikarstva 20. veka biće priređena u Muzeju savremene umetnosti u okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti - Sretenja, saopšteno je iz MSUB.

Izložbu „Nadežda Petrović – Boje života“ u Muzeju savremene umetnosti otvoriće 14. februara u 10.30 časova potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a tog kao i naredna dva praznična dana ulaz na postavku biće besplatan za sve posetioce.

Foto: Promo

Postavka je zamišljena kao mogući pogled na značajan opus Nadeždinog slikarstva u kojem dominiraju svi žanrovi – od pejzaža, portreta i aktova do figuralnih kompozicija, nastalih tokom različitih perioda njenog stvaralaštva, s ciljem upoznavanja publike sa manjim segmentom njenog celokupnog opusa, većinom delima koja čine deo kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. No, tu su i pojedina dela iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije.

Nadežda Petrović Foto: Miloš Kolarž

Nadežda Petrović (1873 – 1915) bila je svestrana ličnost koja se bavila slikarstvom, fotografijom, pedagoškim radom, likovnom kritikom, ženskom emancipacijom, kolektivnim delovanjem, kao i društveno-političkim pitanjima, u periodu istorijskih i umetničkih previranja početkom 20. veka. Umetnost Nadežde Petrović može se sagledati kao pionirski poduhvat žene koja je gotovo u svemu čime se bavila bila predvodnica.

Foto: Promo

Slikarstvo Petrovićeve prepoznato je kao modernističko i može se podeliti na nekoliko perioda: vreme školovanja u Minhenu, srpski period u više faza, rana kada stvara u stilu impresionizma, i kasnija kada nastaju dela bogatog kolorističkog ekspresionizma; potom odlazi u Pariz gde nastavlja sa usvojenim kolorizmom i dostiže potpunu zrelost, i na kraju ratni period, u kom učestvuje kao bolničarka, slika dela inspirisana rodnim podnebljem, u stilu ekspresionističkog kolorizma.

Slikala je sa podjednakim interesovanjem i umetničkim žarom pejzaže, portrete i figuralne kompozicije.

Zajednički imenitelj za njeno slikarstvo koji i danas svi prepoznaju jeste snaga boje i gesta, kao lični stavovi i život, koji su obojili predele i ljude srpskog podneblja sa kojeg je potekla, podsećaju iz MSUB.

Bonus video: Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare