Sarajevo film festival
Film Džuli je odlučila da ćuti Foto: Nicolas Karakatsanis

Vrhunski dokumentarni i igrani filmovi iz čitavog sveta moći će da se vide u selekciji Kinoscope na predstojećem Sarajevo film festivalu, koji počinje 16. avgusta.

Među brojnim programskim selekcijama, koje nudi ovogodišnji, 30. po redu Sarajevo film festival jeste i ona koja nosi naziv Kinoscope.

Ove godine u ovaj program uvršćeno je 18 filmova, od kojih 12 u sekciji Kinoscope, a šest u sekciji Kinoscope Surreal.

Koji su sve filmski naslovi u selekciji Kinoscope

Sam program, kako najavljuju organizatori Sarajevo film festivala, pred publiku donosi vrhunske igrane i dokumentarne filmovi iz svih krajeva sveta, izuzev onih zemalja iz kojih dolaze ostvarenja u ostalim takmičarskim selekcijama.

„Blago Kraljevine Dahomej“ 

Novembar 2021. Dvadeset i šest artefekata Kraljevine Dahomej spremno je da napusti Pariz i bude vraćeno se u postojbinu, današnju republiku Benin. Uz hiljade drugih artefakata, ova kulturna blaga pokrale su francuske kolonijalne trupe 1892. Ali, kakav stav zauzeti o povratku kući ovoga blaga predaka u zemlji koja je morala da nastavi da se razvija bez njih? O toj temi raspravljaju studenti Univerziteta Abomey-Calavi. I to bi sio siže filma „Blago Kraljevine Dahomej“ Matio Diop (Francuska, Senegal, Benin).

„Crna kutija: Dnevnici“ 

Sarajevo film festival
Film Crna kutija: Dnevnici Foto: Sarajevo Film Festival/Promo

Film Shiori Ito (Japan, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo) prati rediteljku i novinarku Shiori Ito dok hrabro istražuje seksualni napad koji je preživela u pokušaju da pravdi privede svog napadača, inače uglednog građanina. U filmu koji se odvija poput trilera, kombinujući tajne snimke iz istrage, dokumentarne snimke i emotivna lična videosvedočanstva, misija postaje prelomni slučaj u Japanu i razotkriva zastarele društvene norme i pravosudni sistem te zemlje.

„Crni pas“ 

Lang se po okončanju zatvorske kazne vraća u rodni grad na rubu pustinje Gobi u severozapadnoj Kini. Dok radi za lokalnu šintersku patrolu na čišćenju grada od pasa lutalica uoči Olimpijskih igara, neočekivano se povezuje s jednim crnim psom. Njih dvoje, dve usamljene duše, zajedno kreću vlastitim putem. Lang odluči da je vreme da nešto preduzme, ne samo kako bi spasio što više pasa lutalica nego i svoju dušu. Bio bi ovo kroki kineskog filma (režija Guan Hu) u kom igraju: Eddie Yuyan Peng, Jia Zhangke, Liya Tong, Yi Zhang, Hong Yuan.

„Julie je odlučila da ćuti“

Sarajevo film festival
Film Džuli je odlučila da ćuti Foto: Nicolas Karakatsanis

Julie je najbolja igračica u elitnoj teniskoj akademiji i njen život vrti se oko tog sporta. Ali, kada njen trener zbog istrage biva suspendovan, sve igračice se pozivaju i ohrabruju da progovore. Ali, Julie odlučuje da ćuti. Ovo belgijsko-švedsko ostvarenje režirao je Leonardo van Dijl, a uloge tumače: Tessa Van den Broeck, Grace Biot, Alyssa Lorette, Ruth Becquart, Koen De Bouw, Pierre Gervais, Claire Bodson, Laurent Caron.

„Misericordia“

Jérémie se vraća u svoje rodno selo kako bi prisustvovao sahrani bivšeg šefa, seoskog pekara. Odlučuje da ostane u selu nekoliko dana s pokojnikovom udovicom Martine. Ali, taj boravak u selu poprima neočekivan tok zahvaljujući jednom misterioznom nestanku, jednom komšiji i svešteniku s čudnim namerama. Režiju filma (Francuska, Španija, Portugal) potpisuje Alain Guiraudie, a uloge tumače: Félix Kysyl, Catherine Frot, Jacques Develay, Jean-Baptiste Durand, David Ayala.

„Pepe“

Sarajevo film festival
Film Pepe Foto: Sarajevo film festival/Promo

Glas koji tvrdi da pripada nilskom konju. Glas koji ne razume strukturalnu percepciju vremena. Glas koji u transu prolazi kroz jezike jednog istorijskog događaja. „Da li taj zvuk koji izlazi iz mojih usta pripada meni?“ „Još konkretnije, šta su to usta?“ Jedino što zasigurno zna jeste da je mrtav. Prvi i poslednji nilski konj ubijen na američkom kontinentu. Kroz niz susreta, nesporazuma, prosvetljenja i tuge, stižemo u svet pun priča koje u sebi sadrže mnoštvo drugih koji na ozbiljan, zaigran, autentičan i lažan način prenose bogatu oralnu kulturu gradova koji su, poput Pepea, izgrađeni od bića koja su umrla, a da nikada nisu otkrila gde su zapravo bili. Film (Dominikanska Republika, Namibija, Nemačka, Francuska) je režirao Nelson Carlos De Los Santos Arias, a igraju: Jhon Narváez, Sor María Ríos, Fareed Matjila, Harmony Ahalwa, Jorge Puntillón García, Shifafure Faustinus, Steven Alexander, Nicolás Marín Caly.

„Pitanje veštine“ 

Nakon što pobegne s časa fizičkog vaspitanja, Simon završava na obali reke s grupom tinejdžera. Vrući letni dan provode bezbrižno čavrljajući, a vreme teče sporo kao reka kraj koje su. Ali zbog neočekivanog incidenta,Simon se odvaja od svog letargičnog društva i ulazi u bezvremeni međuprostor začaranog rečnog krajolika. Ovu nemačko-švajcarsku koprodukciju režirao je Willy Hans, a uloge tumače: Leo Kuhn, Alva Schäfer, Shadi Eck, Felix Maria Zeppenfeld, Darja Mahotkin, Malene Becker, Charlotte Hovenbitzer, Lasse Stadelmann.

„Presretnuti“ 

Ukrajinska obaveštajna služba presrela je hiljade telefonskih poziva ruskih vojnika s ukrajinske linije fronta upućenih njihovim porodicama i prijateljima u Rusiji. Sadržaj tih poziva, na vrtoglavo napet i emotivan način, oslikava svu okrutnost rata. Upareni sa prizorima razaranja usled invazije i svakodnevnog života Ukrajinaca koji obnavljaju porušeno i suprotstavljaju se okupaciji, glasovi ruskih vojnika – od onih ispunjenih iluzijama o herojstvu do onih potpuno razočaranih i neracionalnih, kao i onih koji govore o činjenju sve užasnijih ratnih zločina ili šire propagandu, izražavaju sumnju i razočarenje – otkrivaju čitav spektar dehumanizirajuće moći rata. To je sinopis kanadsko-francusko-ukrajinskg filma kojeg je režirala Oksana Karpovych.

„Priča o Sulejmanu“ 

Dok pedala ulicama Pariza i dostavlja hranu, Sulejman sam sebi ponavlja svoju priču. Za dva dana Sulejmanu je zakazan intervju za prijavu za dobijanje azila, ključan za dobijanje dokumenata. Ali Sulejman nije spreman za intervju – skica je francuskog filma kojeg potpisuje Boris Lojkine, a igraju: Abou Sangare, Nina Meurisse, Alpha Oumar Sow, Emmanuel Yovanie, Younoussa Diallo, Ghislain Mahan, Mamadou Barry, Yaya Diallo, Keita Diallo.

„Santosh“

Sarajevo film festival
Film Santosh Foto: Taha Ahmad

Sandhya Suri, poverivši uloge Shahani Goswami i Suniti Rajwar donosi priču o skorašnjoj udovici Santosh koja nasleđuje posao pokojnog muža koji je radio kao policijski poručnik u pustinjskim predelima severne Indije. Nakon ubistva devojke iz niže kaste, harizmatična policijska inspektorka Sharma uvlači Santosh u istragu zločina. Obična žena se iz domaćice pretvara u policajku u jednoj od najkorumpiranijih policijskih jedinica u Indiji. Tokom istrage ubistva, Santosh počinje da eksperimentiše s novostečenim moćima u okruženju kojeg karakterišu mizoginija, kastinska svest i predrasude.

„Sve što zamišljamo kao svetlost“

U Mumbaiju rutinu medicinske sestre Prabhe remeti neočekivani poklon otuđenog muža. Njena mlađa podstanarka Anu neuspešno pokušava da pronađe mesto u gradu na kojem bi mogla da bude intimna sa svojim momkom. Odlaskom u priobalni grad pronalaze prostor gde mogu da ispolje svoje strasti. Režiju potpisuje Payal Kapadia, a igraju: Kani Kusruti, Divya Prabha, Chhaya Kadam, Hridhu Haroon, Azees Nedumangad.

„Toksično“ 

Nakon što ju je napustila majka, trinaestogodišnja Maria prisiljena je da živi s bakom u sumornom industrijskom gradu. Tokom nasilnih uličnih sukoba, Marija upoznaje svoju vršnjakinju Kristinu koja pokušava da postane manekenka. Kako bi se zbližila s Kristinom, Maria se upisuje u misterioznu školu manekenstva u kojoj se devojke pripremaju za najveći događaj u regiji. Nedorečeni odnos sa Kristinom i intenzivno, kultu slično, okruženje škole manekenstva teraju Mariju da gradi sopstveni identitet. Režiju potpisuje Saulė Bliuvaitė, a igaju: Vesta Matulytė, Ieva Rupeikaitė, Giedrius Savickas, Vilma Raubaitė, Eglė Gabrėnaitė.

Filmovi iz odeljka Kinoscope Surreal dostupni su ovde, a Sarajevo film festival trajaće do 23. avgusta.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar