Foto: Dusan Djokovic/Promo

Presrećna sam što sam ovde i što mogu da podelim ove svečane trenutke sa vama, posebno zato što je festival posvećen onima koji tek dolaze. Mladosti. Verovatno su zato mene i pozvali da otvorim ovaj divan događaj, nasmejala je publiku dramska umetnica Ljiljana Stjepanović, koja je večeras otvorila 5. Somborski filmski festival.

Pod sloganom “Za one koji dolaze!” festival će u naredna četiri dana prikazati nagrađivana ostvarenja sa značajnim referencama najvećih regionalnih i međunarodnih festivala, po izboru selektora Dejana Dabića.

Ljiljana Stjepanović Foto: Dusan Djokovic/Promo

– Nastojali smo da, iz godine u godinu, unapređujemo ovu manifestaciju, da rastemo, i verujem da će ljubitelji filmova i festivala to prepoznati. Selekcije su napravili vrsni filmski radnici, nastojeći da obuhvate različite preferencije – istakla glumica Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra Sombor.

U okviru festivala su Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru kojeg je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud”.

Žiri koji će ocenjivati ostvarenja u Glavnom programu su Dušan Milić, reditelj, scenarista i producent, Ana Vučković Denčić, novinarka, dramaturškinja i književnica, i Tamara Aleksić, glumica. Selekciju filmova mladih autora vrednovaće reditelj Goran Nikolić, glumica Danica Radulović i glumac Nikola Šurbanović.

Foto: Dusan Djokovic/Promo

Uoči otvaranja festivala, upriličen je prijem u svečanoj sali zdanja Županije, gde je zvanice dočekala potpredsednica gradonačelnika Ljiljana Tica. U emotivnom govoru, između ostalog je rekla:

– Srećna sam što sam u prilici da vas pozdravim u ime grada Sombora, grada zelenila, fijakera, bogate kulturne prošlosti u kojem su živela velika umetnička imena. Ovaj grad je svoju kulturu negovao, čuvao kroz vreme, prenosio na mlade da to nastave i usavršavaju, Želim da ponesete najlepše utiske iz Sombora.

Gosti su oldtajmerima stigli do Atrijuma Gradske kuće gde je upriličeno svečano otvaranje festivala koje su vodili glumci Žarko Stepanov i Nina Grahovac. Nakon toga su prikazani filmovi “Ovuda će proći put” Nine Ognjanović i “Usta puna zemlje”, reditelja Mladomira Puriše Đorđevića.

Foto: Dusan Djokovic/Promo

Prvog dana festivala otvorena je izložba “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970 – 1979″ u Galeriji Kulturnog centra A, publika je mogla da pogleda i ostvarenja “Usekovanje” reditelja Siniše Cvetića u Kabareu Narodnog pozorišta i “Sitne priče” reditelja Szász Attila u Dvorištu Gradskog muzeja.

Bonus video: nina Ognjanović i Jana Bjelica o filmu „Ovuda će proći put“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar