Dobitnici nagrada na 6. Somborskom filmskom festivalu Foto: Milan Đurđević

Filmovi "Za danas toliko" i "Ekskurzija" i glumci Paulina Manov i Svetozar Cvetković ovenčani su nagradama sinoć na zatvaranju šestog Somborskog filmskog festivala u atrijumu Gradske kuće.

Najboljim filmom šestog festivala proglašen je „Za danas toliko“ reditelja i scenariste Marka Đorđevića, odlučio je žiri Glavnog takmičarskog programa kojeg su činili: Vesna Čipčić (predsednica), Ana Maria Rossi i Radovan Vujović.

Nagradu Ernest za najbolji film festivala ostvarenju „Za danas toliko“, koji je svetsku premijeru imao na Festu, žiri je obrazložio rečima da ih je „u potrazi za vremenom, drugačijim od surove realnosti u kojoj živimo, ovaj film ubedio da će lepota spasiti svet“, dodavši:

„Iako lišeno konvencionalnih postulata pričanja priče, ovo delo sa podjednakim uspehom postiže ono što i jeste cilj svake uzvišene umetnosti, a to je katarza. Svojim gotovo dokumentarističkim pristupom autor i glumci stvaraju čitav jedan svet u kome likovi nastavljaju da žive i kada se kadar završi. Ti likovi nas uče da se sa najneprijatnijim događajima u našim životima možemo suočiti, da ih ljubav i toplina bližnjih mogu preobraziti u najnežnija osećanja. Tako smo dobili jedan potpuno srpski neorealistički pozdrav iz Kragujevca od članova porodice Šarenac. Njegov dosadašnji uspeh u bioskopima i prijem kod publike dokaz su da nam je u ovom vremenu u kome živimo upravo takav film i potreban da nam pokaže da može i drugačije. Uverli su nas da je sve moguće, da treba verovati, želeti, nadati se i pevati vratio sam se živote“, zaključili su članovi žirija.

Marko Đorđević Foto: Milan Đurđević

Dobitnici nagrade Boer za najbolju žensku i mušku ulogu su Paulina Manov i Svetozar Cvetković za uloge u filmu „Ruski konzul“ Miroslava Lekića, koji je, podsetimo, zatvorio Fest. Paulina Manov, po sudu žirija, u „Ruskom konzulu“ još jednom je pokazala najbolju glumačku osobinu – snagu uverljivog korišćenja minimalnih sredstava.

„Tanano i suptilno prešla je iz jednog u drugi emotivan odnos koji je dodeljen njenoj Milici, pokazavši umeće svojstveno samo istinski velikim glumcima“.

Vesna Čipčić i Paulina Manov Foto: Milan Đurđević

A drugi laureat Svetozar Cvetković, „tako tačan i ekspresivan u izrazu, izvanrednu glumačku igru obogatio je snažnim ličnim tonom čoveka, umetnika, koji veruje da je nemoguće moguće“, naveo je žiri uz zaključak:

„Tako je odigrao jednu od svojih najboljih filmskih uloga“.

Svetozar Cvetković Foto: Milan Đurđević

Paulina Manov i Svetozar Cvetković su se zahvalili žiriju na nagradi.

– Lepota malih festivala kao što je ovaj u Somboru jeste u tome što ovakve divne sredine donose veliko zadovoljstvo da naš rad, kao glumaca, može da se prepozna – istakao je Cvetković.

Stefan Vukić i Ljubomir Bulajić Foto: Milan Đurđević

Žiri selekcije filmova mladih autora u kome su bili Pavle Mensur, Ljubomir Bulajić i Stefan Vukić nagradu je dodelio bosanskom ostvarenju „Ekskurzija“ rediteljke Une Gunjak, koji je srpsku premijeru imalo na FAF-u. Ovo ostvarenje se izdvojilo „istinošću ispričane priče, dozvoljavajući gledaocu da se u potpunosti prepusti rediteljskom narativu bez sumnje u verodostojnost problema kojim se film bavi“, ocenili su članovi žirija, na kraju poručivši:

„Brilijantna izvedba mlade Asje Zare Lagumdžije, utemeljena na prirodnosti, donesena na jedan sveden način, danas više ne tako omiljen među glumcima mlađe generacije, glavni je stub ovog filma. Pored glavnog problema kojim se film bavi, rediteljka uspeva da na jedan suptilan način protka i kritiku društva na podneblju Balkana, poručujući nam da su deca slika i prilika roditelja”.

Nagrada Ernest Foto: Milan Đurđević

Specijalnu nagradu žirija za režiju dobio je film „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, zbog „besprekornog pristupa temi, autorskog angažmana koji je duboko okrenut u društvenoj stvarnosti u kojoj živimo“.

Ksenija Janković, direktorka Somborskog filmskog festivala i Kulturnog centra „Laza Kostić“, organizatora ove smotre, na svečanoj ceremoniji zatvaranja, koju je obeležio i koncert filmske muzike u izvođenju Mine Lazarević, zahvalila se publici koja je svako veče u velikom broju posećivala filmske projekcije, i osetila drugačiju energiju ovogodišnjeg festivala.

Ksenija Janković Foto: Milan Đurđević

– Želim svima da sa ovog festivala odu sa porukom da će lepota i ljubav pobediti sve.

Glumica i predsednica žirija Vesna Čipčić svečano je zatvorila festival poželevši da naredno, sedmo izdanje bude voljeno i posećeno kao i ovogodišnje.

Podsetimo, dobitnik nagrade „Specijalni Ernest“ je, posthumno, Žarko Laušević. Priznanje je uručeno supruzi glumca na otvaranju festivala.

Mina Lazarević Foto: Milan Đurđević

Tokom četiri dana festivala publika je imala priliku da pogleda 14 ostvarenja podeljenih u četiri programske celine.

Bonus video: Nova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare