Suzana Vasiljević i članovi Beogradske filharmonije Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija, Milan Obradović/Beta

Ne znam ništa, moram tek da vidim šta se dešava, kaže za Nova.rs Suzana Vasiljević, savetnica za medije Aleksandra Vučića, inače članica Upravnog odbora Beogradske filharmonije nakon javnog apela filharmoničara.

Pronoseći ime našeg grada i zemlje širom sveta, svaki put se suočavamo sve više sa činjenicom da smo u svom gradu i u svojoj zemlji tako visoko obrazovani, a tako nisko vrednovani. Da tako dobro i mnogo sviramo, a da smo tako malo i loše plaćeni, poručili su članovi Beogradske filharmonije u petak uveče uoči početka koncerta na Kolarcu.

Beogradska filharmonija, koja slavi jedan vek postojanja, nastupala je sa violinistom Sergejom Krilovim, pod palicom Feliksa Mildenbergera, ali pred koncert je pročitan apel Ministarstvu kulture i državi zbog loših uslova u kojima se orkestar nalazi.

„I posle više od dve godine od smrti Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija je u v.d. statusu, a stogodišnji jubilej slavi sa najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme već deset godina, i bez čvrstih uverenja da će se zidati naša nova dvorana“, naveli su muzičari konstatujući da im je žao što u svojoj zemlji i svom gradu predstavljaju amblem koji može, a i ne mora da postoji.

„Biti filharmoničar je jednako biti reprezentativac, a Filharmonija je kulturna reprezentacija koja iznova i višestruko služi svojoj državi na ponos i na čast. Egzistencijalno, naši životi sa ovim platama su izuzetno skromni. Umetnički, naši životi su veoma bogati. Mi Filharmoničari živimo za aplauz, ali nažalost ne živimo od aplauza. Zato ćemo zahtevati da država podigne plate muzičarima Beogradske filharmonije, da podigne budžet neophodan za ostvarivanje naših daljih ciljeva i da podigne novu zgradu koja će ime Beogradske filharmonije i imena njenih muzičara činiti institucijom življom i prisutnijom u narednih sto godina“, saopštili su muzičari, pozvavši na kraju publiku da apeluje da njihovi zahtevi budu čuti i uvaženi, na šta su dobili gromoglasni aplauz.

Foto:Marko Đoković/Beogradska filharmonija

I juče se oglasio vršilac dužnosti direktora Beogradske filharmonije Darko Krstić, koji je saopštio da su „zahtevi muzičara u postupku realizacije ili će ona biti vrlo brzo pokrenuta“. Naveo je i da završen projekat za građevinsku dozvolu nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije i da će se, nakon dobijanja dozvole i izrade projekta za izvođenje radova, za sedam, osam meseci krenuti u gradnju. Takođe, i da će konkurs za direktora biti raspisan nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije, jer „tehnička vlada ne može da imenuje direktore ili upravnike“.

A što se tiče zarada, dodao je da je na nivou Ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi, te da je spremno da pomogne.

Suzana Vasiljevic
Suzana Vasiljević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Obratili smo se zato i organu koji upravlja samom Beogradskom filharmonijom. Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je uz Manju Grčić, Jelenu Dimitrijević, Darka Polića i Radeta Vojnovića (predsednik) članica Upravnog odbora Beogradske filharmonije kaže za Nova.rs da je tek jutros doputovala iz inostranstva i da nije upoznata sa svim što se proteklog vikenda dešavalo s ovim orkestrom:

– Bila sam tri nedelje van zemlje, prvo u Abu Dabiju, a onda i Njujorku (Vučić najpre bio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa u Savetu bezbednosti, prim.aut.), tako da nisam stigla ni sa čim drugim da se bavim. Nisam imala kad da se informišem o dešavanjima o Filharmoniji. Dok se ne upoznam sa svim detaljima, zaista ne mogu ništa da komentarišem – rekla nam je Vasiljevićeva.

Podsetimo, krajem aprila 2021. godine na sednici Vlade Srbije savetnica za medije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević i direktorka Tanjuga Manja Grčić postale su nove članice Upravnog odbora Beogradske filharmonije.

Tada je odlukom Vlade Srbije doneto je rešenje o razrešenju vršioca dužnosti predsednika Upravnog odbora Beogradske filharmonije Vere Milanković, vršilaca dužnosti članova Aleksandre Paladin, Aleksandra Šandorova i Aleksandre Gregović, kao i člana Aleksandra Latkovića. Umesto njih Vlada je u Upravni odbor Beogradske filharmonije imenovala, u svojstvu predsednika, Radeta Vojnovića, izvršnog direktora za poslovanje sa privredom u Komercijalnoj banci a.d. Za članove UO imenovani su Darko Polić, urbo-prostorni planer, zaposlen u Javnom preduzeću „Urbanizam“, potom Manju Grčić, direktorku novinske agencije Tanjug, Suzanu Vasiljević, diplomiranog novinara i producenta, inače savetnicu za medije Aleksandra Vučića, i Jelenu Dimitrijević, prvu violinu tuti Beogradske filharmonije.

Na istoj sednici za predsednika Nadzornog odbora Beogradske filharmonije imenovan je Dejan Petrović, redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka, dok su novi članovi postali Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada i Saša Kulenović, zamenik vođe grupe kontrabasa, Beogradska filharmonija.

Iste godine, ali u februaru doskorašnji ministar u Vladi za javna ulaganja, a tada v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević kazao je za Nova.rs da će Nacionalna koncertna dvorana, čiji će primarni korisnik biti Beogradska filharmonija, koštati 120 miliona evra i da će biti izgrađena na Ušću do 2024. godine. Potom je godinu dana kasnije tim projektnog studija Amanda Levete Architects iz Londona pobedio na međunarodnom konkursu za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije na Novom Beogradu u Bloku 13.

Foto: Promo/ Beogradska filharmonija

U međuvremenu se s novim planovima oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši prošlog meseca:

– U Hali 1 Beogradskog sajma, koja je zaštićena od države, uradićemo za operu i balet najlepšu moguću scenu, jednu od najlepših u Evropi. A velelepnu koncertnu dvoranu, koja će da košta preko 300 miliona evra, uradićemo tamo između SIV-a i Ušća. I to sve moramo da uradimo u roku od tri godine. Preko 300 miliona evra, a onda će Beograd da ima i operu i balet, onda će Beograd da ima koncertnu dvoranu najbolju u ovom delu Evrope…

Bonus video: Filharmonija na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare