Kombo Vladimir Petrovic i knjiga Etnicko ciscenje
Foto: Privatna arhiva/Arhipelag

Na svaki pokušaj da se stvaralačka sloboda ograniči potrebno je jasno odgovoriti, posebno u našem društvu koje je (auto)cenzura tako skupo koštala, kaže Vladimir Petrović, autor studije "Etničko čišćenje", jedne od tri istoriografske knjige koje su na konkursu Ministarstva kulture za otkup knjiga izbačene sa liste preporučenih izdanja za biblioteke.

Odluka da se sa liste komisije Ministarstva kulture za otkup publikacija za biblioteke u Srbiji izbace tri istoriografske knjige, „Jasenovac“ Ive Goldštajna (Akademska knjiga), „Mitovi srpske istorije“ Dejana Ristića (Vukotić media) i „Etničko čišćenje“ Vladimira Petrovića (Arhipelag) u javnosti je izazvala buru i brojne polemike. Zbog ovakve odluke reagovali su i izdavači ova tri naslova, u medijima se oglasio i Ivo Goldštajn, nakon čega mu je Ministarstvo otpisalo saopštenjem, na šta je ponovo reagovao istoričar iz Hrvatske. Istoričar Dejan Ristić uzdržao se od komentarisanja odluke iz Ministarstva, ali je njegov mlađi kolega dr Vladimir Petrović rešio da ponudi svoje viđenje ovog, kako navode upućeni, presedana u otkupu knjiga.

– Nisam nameravao da se oglašavam povodom ove cenzurice i da izigravam nekakvu žrtvu, kada se zna koliko se autora istinski napatilo zbog svog pisanja. Neki su trpeli kletve i fatve, drugi su gubili svoja dela, slobodu, pa i glavu, dok je mene i dvojicu kolega ipak samo „počistilo“ sa nekog spiska. Međutim, na svaki pokušaj da se stvaralačka sloboda ograniči potrebno je jasno odgovoriti, posebno u našem društvu koje je (auto)cenzura tako skupo koštala. Koliko li je romana, drama, filmova ili slika uvenulo u toj senci neslobode? Nismo u prilici da tako rasipamo – kaže Petrović.

Vladimir Petrovic
Vladimir Petrović Foto: Privatna arhiva

„Uprkos uvreženom mišljenju, pojam ‘etničko čišćenje’ nije nastao tokom ratnog raspleta jugoslovenske krize. Nasilno uklanjanje protivnika i čitavih manjinskih zajednica naziva se čišćenjem od biblijskih vremena, a ova studija raspliće verske, klasne i rasne aspekte te opasne metafore“, navodi izdavač u opisu Petrovićeve knjige.

Gojko Božović, glavni urednik „Arhipelaga“, kuće koja je objavila „Etničko čišćenje“, ocenujujući odluku sa konkursa za otkup da sa liste izostanu tri istoriografske knjige kao nedopustivu, zapitao se i da li je problem u naslovu knjige dr Vladimira Petrovića.

Kniga Etnicko ciscenje
Foto: Arhipelag

Autor nema nikakvih dilema vezanih za sadržinu svoje knjige sa podnaslovom „geneza koncepta“.

– Ja iza svoje knjige stojim. Pisao sam je godinama, nastala je u okviru naučnog projekta. Recenziralo ju je troje vrhunskih stručnjaka, a objavio ugledni izdavač. Ne očekujem da se svako saglasi sa mojim nalazima. Baš je i pisana sa namerom da se o pojmu etničkog čišćenja i praksi političkog nasilja raspravlja u naučnoj i široj javnosti. Nisam je pisao da se dopadne onima koji kroje istoriju; istoričaru je posao da je kritički analizira. Viđenja nam se prosto razlikuju, kao i društvene uloge. Najbolje je kada se jedni drugima ne mešamo u posao. Ne znam šta bi ostalo od zemlje u kojoj bi se štampali samo oni naučni rezultati koji oduševljavaju nosioce vlasti – navodi istoričar, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar