Foto:printscreen/eBay

Slike velikih umetnika Kloda Monea i Pjera Ogista Renoara među 40 su lažnih umetničkih dela koje se prodaju preko I-beja. Do podatka o lažnim remek-delima, koje su se nudile na platformi I-bej, došlo se zahvaljujući novom istraživanju, koje je predvodila Karina Popovici, ekspert za procenu autentičnosti artefakata.

A do rezultata je ova dama došla, ni manje ni više, već koristeći veštačku inteligenciju. Zahvaljujući ovoj tehnologiji otkrila je da slike velikih majstora, koje se prodaju na onlajn platformi eBay, nisu originalne provinijencije. I bila je šokirana.

Do sada je, istražujući, Karina Popovici stigla do brojke od čak 40 lažnih slika koje se prodaju kao originali:

– Algoritam ih je prepoznao kao lažnjake. Sve one slike koje smo analizirali ispostavilo se da nisu autentična umetnička dela. Verovatnoća da su falsifikati je 95 odsto. I sigurna sam da je ovo samo vrh ledenog brega.

Slike, koje je veštačka inteligencija prepoznala kao falsifikate, jesu jedna Moneova – „Forest With a Stream“, za koju se na I-beju tražilo 600 hiljada dolara, kao i Renoarova naslovljena „Claude Renoir“, a stajala je 165.000 dolara.

Foto:printscreen/eBay

Zanimljivo je da I-bej na svom sajtu ima upozorenje koje glasi: Ne mogu se oglašavati na prodaju neautorizovane kopije, niti falsifikati.

U međuvremenu je navodna Renoarova slika sklonjena iz ponude nakon što je britanski dnevni list kontaktirao prodavca koji je navodno s Floride. Prodavac je samo u poruci „Gardijanu“ naveo da „ne valja“ lažnjake.

A prodavac, koji je oglasio Moneovu sliku, navodno je iz Ohaja, i dok nije bio raspoložen za komentar, u svom oglasu je prethodno naveo da „garantuje kako je delo originalno ulje na platnu iz 1867. s potpisom Kloda Monea“. Takođe i da slika, koja je u njegovom posedu već 20 godina, nije baš u „savršenom stanju“.

Popovici se od decembra prošle godine u više navrata obraćala I-beju. Kontaktirala je kancelarije u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i SAD, upozoravajući u mejlovima da bi „ovom problemu trebalo pristupiti s velikom ozbiljnošću“. Ali, još uvek čeka odgovor.

– Uznemirava me što nema odgovora. Ne shvataju da imaju veliku odgovornost. Ne mogu da se pretvaraju da ništa ne vide. Ovo je jasna indicija da je posredi veliki problem.

I iz I-beja su se umilostivili na molbu „Gardijana„, ponovivši da je na tom sajtu „prodaja lažnih artefakata strogo zabranjena“:

– Na našoj platformi ne sme se prodavati ništa što nije autentično. I sami, prilikom provere, koristimo različite tehnološke mehanizme veštačke inteligencije. I-bej je samo u 2022. godini blokirao pokušaj da se na platformi nađe čak 88 miliona lažnih artefakata, a s iste smo uklonili 1,3 miliona artefakata nakon što smo utvrdili da su falsifikati.

Karina Popovici je, inače, na čelu švajcarske kompanije „Art Recognition“, koja blisko sarađuje s Univerzitetom Liverpul i Tilburg univerzitetom u Holandiji. Naglašava da je korišćenje veštačke inteligencije pionirski poduhvat, s obzirom da se u digitalnom svetu sada s lakoćom mogu prepoznati neautentična dela:

– U prošlosti je bilo jako teško da se ovakve stvari uoče, jer ne možete uzimati uzorke s interneta. Ali, sada je to lako. Samo skinete sliku s interneta i za 10 minuta sve znate. Mislim da bi za sve ovo trebalo da bude ozbiljno upozorenje.

Bonus video: Veštačka inteligencija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare