Izložba "Timor Mortis: Strah od smrti" Foto:Etnografski muzej

U prepunom Etnografskom muzeju, u prisustvu brojnih zvanica iz kulturnog i javnog života iz zemlje i sveta, premijerno je predstavljena intrigantna izložba „Timor Mortis: Strah od smrti“, autora Saše Srećkovića.

Ova izložba zamišljena je kao specifičan vizuelni i narativni esej, koji uz predmete iz srpske, meksičke i vlaške tradicije iz etnografske zbirke „Verovanja i običaji“, posetiocima pruža raznovrsne kulturološke i multidisciplinarne uvide u strah od smrti i u razvoj poimanja smrti počev od ranijih perioda naše civilizacije do danas.

Izložba „Timor Mortis: Strah od smrti“ Foto:Etnografski muzej

Na svečanom otvaranju u muzičkom delu programa publiku je oduševio nastup akademskog hora „Kolegijum muzikum“, ansambla koji je održao više od tri hiljade koncerata u Srbiji i inostranstvu, kao i performans čuvenog bajaniste Alekseja Mikitenjka koji je očarao prisutne interpretacijom poznatog klasika „Danse Macabre“ Kamija Sen Sansa.

Izložbu je svečano otvorio dr Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture, koji je tom prilikom ukazao na kompleksnost teme sa kojom se autor izložbe suočio.

Izložba „Timor Mortis: Strah od smrti“ Foto:Etnografski muzej

– Saša Srećković, muzejski savetnik i autor izložbe, dohvatio se nepregledne teme, čak i teorijski. Tema smrti je toliko univerzalna, a opet i veoma lična – istakao je dr Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture, koji je otvorio izložbu.

Flor de Liz Vaskez Munjoz, zamenica šefa misije amabasade Meksika, uz čiju je saradnju Etnografski muzej predstavio deo pogrebnih običaja i narodnih verovanja u meksičkoj tradiciji. Ona je napomenula, između sotalog, da tradicija proslave Dana mrtvih ima ogromnu vrednost za Meksikance i daje to simbol, identitet i prepoznatljivosti kulture njenog naroda.

Izložba „Timor Mortis: Strah od smrti“ Foto:Etnografski muzej

Širi teorijski osvrt na poimanje smrti u etnološkoj i antropološkoj literaturi dala je dr Vesna Marjanović, muzejski savetnik u penziji, a obratio se i autor izložbe, ističući da je izabrao temu koja nadilazi pojedinačne struke i profesije, i da je utoliko bila veća njegova odgovornost u prezentaciji muzejske građe.

Izložba je otvorena do kraja marta 2024. godine, a u toku trajanja izložbe organizovana su autorska vođenja kroz prateći program.

Bonus video: Izložba: Vajar Eduardo Čilida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar