Bojana Vunturišević Foto: Belkisa Abdulović

Tokom poslednjeg konferencijskog dana Kontakta eminentni stručnjaci su govorili o budućnosti muzičke i festivalske industrije, saradnji muzičara i organizatora koncerata, uticaju veštačke inteligencije na muziku, a na panelu ex-yu vremeplov govorilo se o ključnim momentima koji su oblikovali jugoslovensku rock scenu.

Uveče su održani koncerti Bojane Vunturišević i grupe Jarboli, koji su na delu pokazali koliko je bitno sve ono o čemu se na panelima govorilo, a na Hali Gali žurci publika je uživala u zabavi koju je priredio ovaj muzički kolektiv.

Bojana Vunturišević Foto: Belkisa Abdulović

Konferencijski dan je započeo panelom “Relacije između muzičara i realizacije koncerata”, a naši poznati muzičari, promoteri i organizatori su govorili o važnosti detaljne saradnje i dobre komunikacije svih učesnika, ali i koliko je važna precizna rajder lista da bi se zadovoljili standardi izvođača, a publika uživala u kvalitetnom koncertu. Govorilo se i o izazovima da se obezbedi odgovarajuća tehnička oprema, pa je legendarni muzičar Žika Jelić istakao da YU Grupa veoma vodi računa o kvalitetu svojih svirki i iz tog razloga ništa ne prepuštaju slučaju, već da unutar regiona koriste isključivo svoju opremu.

S druge strane Predrag Ivanović, organizator Kontakta i koncerata je rekao da je i organizatorima i muzičarima najbitnije da imaju najbolje moguće izvođenje, kako bi publici pružili nezaboravno iskustvo. Na panelu su govorili i Branislav Vasilić sa Fakulteta dramskih umetnosti, organizatori i promoteri Danilo Nikodinovski, Milorad Vučković i Vladislav Pejak. Svi su se složili da je ključ uspešne organizacije muzičkog događaja u detaljnoj i preciznoj komunikaciji svih učesnika, a da rajder liste imaju centralnu ulogu.

“Muzika i tehnologija” je panel koji na kome se govorilo o uticaju tehnoloških inovacija na muzičku produkciju i kreativan proces, sa posebnim akcentom na mogućnosti koje nudi veštačka inteligencija. Panelisti Dimitrije Dragojević, audiovizuelni umetnik, muzički producenti Filip Vlatković i Vladimir Moritz, Uroš Milkić i moderator Ivan Kljajić sa Akademije umetnosti Novi Sad su diskutovali o napretku u audio tehnologiji, koji je doprineo da process obrade pesama bude mnogo brži i kvalitetniji. Promene u audio praksi, uključujući korištenje softvera za rebalansiranje i snimanje bendova, pokazale su kako algoritmi i softver sve više utiču na studijski rad, ali je istaknuto da se ne može u potpunosti zameniti ljudski element u muzici, posebno u autorskoj muzici gde su emocije i tehnika sviranja ključni.

Kontakt panel Foto: Belkisa Abdulović

Ova panel diskusila je osvetlila kako tehnološke inovacije otvaraju nove mogućnosti za muzičare i producente, ali istovremeno postavljaju pitanja o očuvanju autentičnosti i ljudskog dodira u muzici. Iako tehnologija nudi alate koji mogu poboljšati kreativni proces, ključno je naći ravnotežu između korišćenja ovih alata i očuvanja srži muzičkog izraza. Razgovor je naglasio važnost prilagođavanja industrije muzike brzim tehnološkim promenama, istovremeno čuvajući vrednosti koje muziku čine jedinstvenom i emotivnom.

Kontakt panel Foto: Belkisa Abdulović

Konferencijski deo ovogodišnjeg Kontakta je zatvoren panelom “Kolevka britanske festivalske industrije” na kome su govorili istaknuti predstavnici britanske muzičke scene. Ovaj panel je bio izuzetna prilika da se zaviri u samu srž razvoja festivalske kulture u Velikoj Britaniji, a govorilo se i o trenutnim izazovima i trendovima koji će oblikovat njenu budućnost. Jake Beaumont-Nesbitt iz International Music Managers Forum, Chris Tofu MBE iz Continental Drifts i Malcolm Haynes iz paba Star and Garter su publici preneli svoja neprocenjiva iskustva sa početka svog puta.

Oni su istakli da su rani dani entuzijazma, inovativnosti i strasti bili ključni za oblikovanje današnje scene, te da komercijalizacija i uticaj velikih kompanija menjaju fokus sa strasti, kojom se vodila organizacija festivala, na profitabilni model, što u određenoj meri ugrožava očuvanje autentičnosti, kreativnosti i integriteta festivala. Takođe, panelisti su naglasili značaj inovacija i prilagođavanja novim trendovima, kao što su urbanizacija festivala i njihova održivost, a istaknuta je i potreba da se festivali približe gradovima i koriste obnovljive izvore energije, kako bi se minimizirao njihov ekološki uticaj.

Jarboli Foto: Nemanja Đorđević

Drugim koncertom Jarbola će zvanično biti zatvoren program osmog Kontakta, koji se ove godine učvrstio na samom vrhu muzičkih konferencija i festivala u regionu.

Bonus video: Nele Karajlić o seksu, drogi i rokenrolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar