Michael Pentney, Goran Bogdan, Yousaf Ali Khan Foto: Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Premijera britanskog filma "Bez povratka" Jusafa Alija Kana održana je sinoć u okviru programa "Fest Fokus" na 52. Festu, a jednu od glavnih uloga tumači hrvatski glumac Goran Bogdan.

Ovo ostvarenje je na repertoaru i danas u 17.30 u Domu omladine, kao i sutra u 13.30 u Jugolsovenskoj kinoteci u sali „Makavejev“.

Reditelj, koscenarista i koproducent Jusaf Ali Kan je u susretu sa medijima otkrio da je scenario napisao sa Endijem Porterom i u njemu pripoveda sudbinu 10-godišnjeg dečaka Rajana koji u besu pobegne od majke i njenog novog dečka i tom prilikom pronalazi povređenog čoveka iz Sirije, koji se krije od policije i počinje sebe da ubeđuje da je pronašao svog otuđenog oca. Dok Rajan tajno pomaže migrantu da ga snabde hranom i lekovima, njih dvojica razvijaju blisku vezu, ali opasnost vreba od rasiste očuha i njegovih drugova koji uspevaju da lociraju skrovište migranta. Kada Rajan to otkrije, očajnički želi da pokuša da pomogne, sa potencijalno strašnim posledicama.

Jusaf Ali Kan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumac Goran Bogdan objasnio je da okosnicu radnje čini odnos dečaka i migranta kojeg on tumači.

– Moj lik izbeglica beži od zakona i nalazi smiraj na tom napuštenom mestu. Nedostaju mi koreni i tako zajedno nadoknađujemo ono što nam fali, njemu otac, meni porodica. Stvara se novi odnos, pun poverenja i ljubavi prema svetu – rekao je Bogdan, kojem je ovo treći film na Festu (sinoć su prikazani i „Za danas toliko“ i „Pamtim samo sretne dane„).

Goran Bogdan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Film „Bez povratka“ sniman je pre skoro osam godina, a situacija oko migranata je, ističe, sve gora:

– Ništa se nije promenilo, još je gore, a taj užas se produbio, a time je nažalost i ovaj film postao aktuelniji. Dok smo snimali, nadali smo se suprotnom, stoga je sad i potrebniji. Ali, uprkos svim tim raskolima, nukleus bi trebalo da bude bavljenje samima sobom, a ne takozvanim velikim stvarima, jer time pravimo svet još gorim. Zaboravljamo da je najvažniji život, ljubav i mir. Da se izrazim najgore, mi, sebični kakvi jesmo, se ne bavimo izvorima te sebičnosti, nego je rasipamo na imbecilne stvari i ne znam šta time nadomešćujemo sami sebi.

Reditelj Jusaf Ali Kan kazao je da mu je veoma važno bilo da se bavi identitetom jer je i sam mešovitog porekla, mama mu je Velšanka-Jevrejka, a otac Afganistanac:

Jusaf Ali Kan Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Na neki način, i sam sam otelotvorenje tog kompleksnog sveta koji nas okružuje i svih tih konflikata. O tome i moj film govori. Istraživao sam sukob, ali sam pokušao da nađem dijalog između dve strane i pokažem ono što sam i sam – jedinstvo.

Bonus video: Asgar Farhadi prima Beogradskog pobednika na Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar