Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Svesni smo problema i činimo sve da unapredimo radne okolnosti zaposlenih, saopštila je uprava Nardnog pozorišta, nakon što su se javnosti obratili svi ansambli nacionalnog teatra tražeći bolje uslove.

Nakon što su se danas javno oglasili Ansambli Drame, Baleta i Hora Opere Narodnog pozorišta s težnjom da skrenu pažnju na realno stanje zaposlenih u kulturi, pre svega na neadekvatne plate i uslove rada, odmah je reagovala Uprava nacionalnog teatra saopštivši da je „svesna svih problema“.

– Činjenica jeste da zarade zaposlenih u pozorištu već duže vreme zaostaju za primanjima ostalih zaposlenih u javnom sektoru – priznaju iz Uprave Narodnog pozorišta u saopštenju, ali dodaju da sa Ministarstvom kulture „maksimalno čine korake da se unaprede radne okolnosti i položaj zaposlenih“:

– Uvereni smo da će naši zajednički napori doneti rezultate koji će na obostrano zadovoljstvo omogućiti još bolje uslove za sve zaposlene.

Predstava „Urnebesna tragedija“ Foto:Nebojša Babić/ Narodno pozorište u Beogradu

Podsetimo, Ansambli Drame, Baleta i Hora Opere Narodnog pozorišta naglasili su danas da je aocijalni status zaposlenih u kulturi u nezavidnom položaju.

– Zaposleni umetnici ali i radnici u kulturi već decenijama se suočavaju sa problemima malih koeficijenata, shodno tome i platama koje su već dugo ispod republičkog proseka. Svakodnevno smo suočeni sa neadekvatnim uslovima za rad jer dugogodišnje neulaganje u adaptaciju postojećih objektata u kojima radimo i stvaramo umetnost dovode do toga da odavno ne zadovoljavaju minimum potreba dostojnih umetnika u stvaralaštvu savremenog doba. Umetnički doprinos, nagrade, uspesi i nastupi na značajnim festivalima u zemlji i svetu ne izostaju. Grade se i održavaju zahvaljujući entuzijazmu i predanosti umetnika i radnika u kulturi, koji biraju da posao rade na najbolji mogući način čak i kada za to nisu adekvatno plaćeni ili zadovoljeni minimalni uslovi za nesmetan rad – ukazali su u saopštenju.

Bonus video: Filharmonija apel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare