Andrej Bjelić Foto: Supermarket Lab/Miloš Sovilj

Beogradski umetnik Andrej Bjelić donosi svoju novu seriju radova u okviru izložbe "Lavovi na žicama" koja će biti otvorena 18. marta u galeriji Monolog.

Bjelićevi radovi ovoga puta sadrže centralnu i uravnoteženu kompoziciju i jednostavnu belu ili bež pozadinu, koju preseca tanka linija drhtave žice. Prilagođavajući se i prateći tok žice, svaki lav pronalazi svoj način održavanja ravnoteže. Prikazan samo sa nekoliko jednostavnih linija i poteza, gledalac može osetiti napetost nestabilnosti suočavajući se sa pretećim ambisom sa obe strane žice, objašnjava se u progamu izložbe.

Andrejev lav kao da je iz dečjeg univerzuma, amblematska figura lava na žici, razapeta u prostoru ili delu cirkuskog trapeza. Taj hodač na žici, izmešten iz ambijenta neke rusoovske džungle kojoj pripada, repa koji bukti u plamenu, pokušava da održi ravnotežu postajući prisan i simpatičan igrač u vrenju života, srčani borac za svoje ciljeve.

Andrej Bjelić Foto: Supermarket Lab/Miloš Sovilj

Autonomija Andreja Bjelića se temelji na neobuzdanoj znatiželji i radosti koja dolazi sa otkrivanjem bilo koje nove tehnike – bez dodatnih slojeva prekomerne intelektualizacije. To su čista boja, sloj i sprej jedni na drugima. Bjelićevi radovi su soprotstavljeni plimi banalnosti i prisilnoj pozitivnosti koja preti da potopi savremeno tržište umetnosti. Na Bjelićevoj izložbi nudi se umetnost u njenom sirovom, primitivnom stanju sa svim njenim animalističkim formama izvan područja tradicionalnog simbolizma. Lavovi Bjelića balansiraju između očekivanja i razočaranja, između nade i slobodnog pada. Antigravitaciona umetnost u svojoj najboljoj formi.

Andrej Bjelić Foto: Supermarket Lab/Miloš Sovilj

Vrata galerije Monolog u Cetinjskoj 15 otvoriće se 18. marta, a sa posetiocima lavovima na žicama Andreja Bjelića, balansiraće i kustosi Denis Leo Hegić i Ksenija Samardžija. Galerija Monolog je otvorena svakog radnog dana od 14 do 18 časova, dok će postavka Andreja Bjelića biti dostupna posetiocima do 23. aprila.

Osnovana 2022. godine, galerija Monolog je beogradska galerija i ogranak Museum of Now (MON) u Berlinu. Primarni cilj galerije, koja se sa svakom novom izložbom kompletno transformiše, je da otkrije i aktivno promoviše rastuću srpsku savremenu umetničku scenu, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Biti u neposrednoj blizini pulsa beogradske umetničke scene je od izuzetne važnosti za galeriju, i zato je strateški smeštena u centru noćnog života Beograda u Cetinjskoj ulici.

Andrej Bjelić Foto: Supermarket Lab/Miloš Sovilj

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar