Joan Buržoa Foto: Beogradski festival igre

Koreaograf Joan Buržoa laureat je "Nagrade Jovan Ćirilov - za korak" dalje u okviru 21. Beogradskog festivala igre, odluka je stručnog žirija, saopštili su čelnici BFI.

Nagrada se dodeljuje za kratke komade koje je francuski umetnik objedinio u okviru celine pod naslovom „Neuhvatljiva tačka odlaganja“. Ukupno šest performansa, koliko je podrazumevala ova celina, izvedeno je 7. i 8. marta u Bioskopu Balkan, u okviru ovogodišnjeg Beogradskog festivala igre. Pred beogradskom publikom se prvi put predstavio ovog proleća.

Umetnik koji ruši granice između različitih umetničkih formi Joan Buržoa predstavio je svoj univerzum prostorne raznolikosti i beskonačnih varijacija kretanja, navodi se u obrazloženju žirija i dodaje:

– Eksperimentisanjem sa specifičnom rekvizitom, silama gravitacije, ravnoteže i inercije za ovog umetnika vremenska i prostorna stvarnost ne predstavljaju ograničenje, već beskonačno igralište, a pet instalacija koje čine njegovo delo su zapravo nezaustavljivi „pokušaj približavanja tački odlaganja“.

Joan Buržoa dobitnik nagrade „Jovan Ćirilov“ Foto: Geraldine Aresteanu/Beogradski festival igre.

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ biće uručena novom laureatu u okviru 22. Beogradskog festivala igre. Prethodni dobitnici ovog priznanja su, podsetimo, Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar, Jakopo Godani, Gabrijela Karizo / Frank Šartije, Hofeš Šehter i Kristal Pajt.

Joan Buržoa dobitnik nagrade „Jovan Ćirilov“ Foto: Duško Vukić/Beogradski festival igre.

Nakon što je nastupao s brojnim renomiranim koreografima, Joan Buržoa je 2010. godine osnovao sopstvenu trupu. Od 2016. do 2022. bio je direktor Nacionalnog koreografskog centra u Grenoblu, postavši prvi cirkuski umetnik na čelu jednog francuskog koreografskog centra. Posvećen umetnosti koja je radikalno multidisciplinarna, fizička i inovativna, Buržoa nadgleda performanse, saradnje i radionice u svim delovima sveta. Radove ovog umetnika ceni publika pariskog Luvra, Opere u Oslu ili Geteborgu, ali i obožavaoci Harija Stajlsa i Selene Gomez, podsećaju iz Beogradskog festivala igre.

Bonus video: Plesni koncert u čast Ane Božović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar