Foto: Kuća legata

Multimedijalna izložba “Da li ih vidiš? Oni tebe ne vide” Margarete Jelić biće otvorena, u sredu, 14. juna, u Kuću Legata.

Likovna dela koja će biti izložena na ovoj postavci biće prvi put predstavljena i beogradskoj publici a izlagana su u Margejtu (Engleska, galerija Pie Factory), u Kruševcu (Umetnička galerija Kruševac), kao i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Foto: Kuća legata

Tokom karijere, Margareta Jelić zaključuje da savremeno društvo i svet idu u pravcu istiskivanja umetnosti i umetnika iz događaja i/ili vrednosti, navodi se u saopštenju. Umetnici su postali nevidljivi deo društva, umetnički predmeti se izbacuju iz školstva a izložbe i umetnički događaji postaju ređi, manje posećeni. Ovakav stav odaje utisak da svetu budućnosti umetnost nije potrebna, ili da se umetnost seli u neku drugu stvarnost gde predmetnost i vidljivost umetničkog dela nije ni bitna.

Kakva je to budućnost bez umetničkog dela? Da li smo evolucijom postali bića gde misli, emocije i doživljaji koja umetnost pruža više nisu potrebni? Ovo su neka od pitanja kojim se bavi izložba “Da li ih vidiš? Oni tebe ne vide”- Margarete Jelić.

Foto: Kuća legata

Serija radova je nastala kao proizvod teoretskog i praktičnog istraživačkog rada na temu viđenja stvari iz perspektive malih bića koja percepcijom istih ne vide celinu već samo deo koji im tada može izgledati kao apstraktna vizuelna pojava. U početku stvaranja ovog ciklusa, navodi se, umetnica je istraživala viđenje insekata da bi doživela svet kroz drugačiji ugao i prenela to viđenje stvari na posmatrača dela.

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar