Zkmdy Surprise mode, Zabuna života Česta Bibertal Foto:Promo

Za ovu nedelju prepuručujemo za čitanje "Surprise mode" ZKMDY i „Zabuna života“ Česta Bibertal.

Vladislava Gordić Petković Foto: Vladislav Mitić

ZKMDY, „Surprise mode“, Bunker, 2024.

Naš entuzijazam prema tehnologiji stalno se obnavlja, i stalno iznova posustaje. Promakne nam trenutak u kom se aktivira mehanizam pretvaranja tehnološke novine u vid opasne i otrovne rutine. Virtuelna realnost odavno više nije samo odmak od materijalno potvrđenog „stanja stvari“, nego je i rezervoar priča, ali ne onih koje pasivno čekaju svoju publiku, već onih koje se agresivno nameću i svetu priče i svetu materijalne realnosti.

Sajber fikcija „Surprise mode“ sjedinjuje sve sastojke interaktivnog hiperrealističkog romana: elemente napetosti i nestrpljenja, straha i zebnje. Ovom romanu ne nedostaje ljubavi i pustolovine, onih gradivnih elemenata svakog pripovedanja od kamene do virtuelne pećine. Njegova najvažnija tema jeste zasićenost histeričnim ubrzanjem vizuelizacije iskustva.

Zkmdy Surprise mode Foto:Promo

Multimedijalni umetnik sa pseudonimom ZKMDY ponire u dimenziju virtuelne realnosti i veštačke inteligencije tako što za glavnog antagonistu uzima opciju koja iz strepnji, nada i želja generiše priče. Taj antagonista je i generator zapleta – on kreira vrtlog priča, konteksta i situacija u kojima se zatekne Ona. Ona je energična žena na osnovu čijih nervoznih žudnji bot veštačke inteligencije generiše jednokratne VR aplikacije i realističke avatare. Tako nastaje čitav okean pretećih priča. „Sve što sam otvarala u metaversumu bilo mi je glupo, dosadno i gubljenje vremena“, kaže hakerka LoL, koju „čista znatiželja i upoređivanje iskustava“ navodi da Joj pomogne. „Modus iznenađenja“ je preteći virus i poetika koja obećava, priča brza i tačna.

Česta Bibertal, „Zabuna života“, Akademska knjiga, 2023.

„Nije mi sasvim neuspio život, sklepan je nekako, jer nisam dozvolio da me patnja otruje“: tako svoju ispovest, čiji naslov uzima iz Disovog stiha, svodi kazivač, prisutan u dvostrukom svojstvu: kao junak intenzivno proživljenog romana, i kao akter izdašno fikcionalizovanog života.

Zabuna života Česta Bibertal Foto:Promo

Esejističko-memoarsko ispovedanje ostavio je iza sebe Srbin iz Hrvatske, koji bira ime Česta Bibertal. Pišući o ličnim i političkim temama, on pitanja etike i genetike, etnosa i patosa postavlja u mozaik kolektivnog pamćenja i privatne istorije. Patnja i spoznaja u romanu neznanog autora figuriraju i kao motivi i kao mitovi: neiscrpne su dok je god pisac rešen da rasvetli skrivenu motivaciju istorije i sve one procese čiji je rezultat podrivanje i dehumanizacija kulturnih, društvenih i političkih normi u vreme rasta i raspada Jugoslavije. Glavni junak čita Prusta, Balzaka, Aleksandra Tišmu, a tu se njegova lektira ni interesovanje za književnost i umetnost ne iscrpljuju. Članove svoje porodice duhovito deli na balzakovske i dikensovske. Ovi prvi su, kaže, skloni stalnim kalkulacijama i procenjivanju, dok su ovi drugi laki na suzama.

U „Zabuni života“ sabrani su događaji, anegdote i razmišljanja o nemirima i nepravdama. U njoj su prisutni prizori iz porodičnog i bračnog života, slučajevi intimnih i profesionalnih izazova, egzistencijalnih i etičkih iskušenja burnih vremena: „Nekako sam paralelno i živio i bilježio svoj roman u glavi, tražeći u šljaci običnog trenutke uzvitlanosti, iluzija, ponesenosti, nečega što me je približavalo nečemu višem, nekom odsjaju, bljesku, dodiru svjetova“.

Bonus video: Promocija knjige „Sa Cvejom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar