Foto: Promo

Nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) dodeljena je juče Ani Ignjatović Zagorac, igračici i pedagoškinji savremene igre, članici Bitef Dance kompanije u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Hvala vam, dirnuta sam, pogotovo što je ovo prvi put da neko ko se bavi savremenom igrom dobije ovako važnu nagradu. Verujem da je ovo samo prva u nizu, jer ti ljudi to zaslužuju priznanja – istakla je, primajući nagradu, Ana Ignjatović Zagorac, koja se pride zahvalila i Bitef Dance ekipi, „jer su oni razlog zbog kog još uvek igra“.

Specijalna pohvala uručena je Mioni Petrović, savremenoj igračici, performerki, takođe članici Bitef Dance kompanije, koja je, primajući priznanje, naglasila da joj je to podstrek da nastavi da stvara i usavršava se i kao čovek i kao igrač.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljene su jedanaesti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO.

Miona Petrović i Ana Ignjatović Zagorac Foto: Promo

Tročlani žiri u sastavu: Olga Olćan Miljević, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta i prošlogodišnja laureatkinja Terpsihore, Anđelika Petrović, prvakinja Ansambla narodnih igara i pesama Srbije Kolo i Jovana Grujić, savremena igračica i pedagoškinja savremene igre, u obrazloženju je istakao kako je „Ana Ignjatović Zagorac jedna od utemeljivačica savremene plesne scene u Srbiji a od samih početaka igračke karijere radila je na afirmaciji savremene igre u regionu i unapređenju njene pozicije na kulturnoj sceni“:

„Odigrala je veliki broj zapaženih uloga na sceni Bitef teatra, KPGT-a, Madlenianuma u predstavama domaćih i inostranih koreografa, a dobitnca je i velikog broja nagrada i priznanja. Žiri posebno naglašava da je Ana požrtvovana u pedagoškom rada stvaranja budućih igrača i njihovom usavršavanju u oblasti savremene igre, te je ova Nagrada skromno priznanje za njen celokupan umetnički opus uz želju da je još dugo gledamo na sceni“.

U obrazloženju Specijalne pohvale žiri je naveo da se Miona Petrović usavršava stalno tokom svoje profesionalne karijere i posebno naglasio snažan doprinos umetnice savremenoj igri u našoj zemlji.

Sa svečanosti u Muzeju Narodnog pozorišta Foto: Promo

Dosadašnji dobitnici nagrade su Terpsihora su Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Konstantin Kostjukov, Đorđe Makarević, Mira Nešić, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević, Milan Rus, Igor Pastor i Olga Olćan Miljević.

Svetski dan igre svečano će biti obeležen u petak 29. aprila proslavom 200-tim izvođenjem baleta „Ko to tamo peva“ na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, dok će u Studentskom parku biti izvedena predstava Dah teatra „Drveće pleše“, a na sceni Madlenianuma Gala koncert „Praznik igre“ studenata Instituta za umetničku igru i Kompanije Balet mladih.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar