Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Jedna od omiljenih manifestacija svih ljubitelja čitanja, 26. po redu Noć knjige, održaće se od 17. do 19. juna u organizaciji Lagune i knjižarskog lanca Delfi.

U 33 grada u Srbiji i regionu, ukupno na 59 lokacija, publiku očekuje više od 50.000 naslova, hitova domaće i svetske književnosti. I ove godine biće popusta do čak 40 posto, te će tako kupci za jednu knjigu dobiti 25%, za dve 30%, za tri 35%, a za četiri ili više knjiga 40%.

Književnik Dragan Velikić, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade za romane „Ruski prozor“ (2007) i „Islednik“ (2015), biće prisutan u „Noći knjige“ sa reizdanjem svog romana „Hamsin 51“ (1993).

– U tom periodu kada je objavljen, „Hamsin 51“ nije bio toliko zapažen, koliko se očekivalo. Nije on prošao mimo radara, bio je čitan, ali nekako nedovoljno kao neke druge moje knjige. Roman je naišao nakon uspeha prethodnog “Astragan”, i možda se nije stišala priča oko tog dela, a već je izašao novi. Zanimljivo je da “Hamsin 51” ima najviše radnje i sadržaja od svih mojih romana, a najtanja je knjiga – kazao je Velikić.

Dragan Velikić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Nije slučajno odabrano da se baš ovaj roman upravo ove godine objavi u novom izdanju nakon skoro 30 leta: „Hamsin 51“ je porodična saga pisana početkom 90-tih godina 20. veka sa finalom radnje koja tek treba da se dogodi kroz tri decenije kasnije – u 2022. godini.

Zastrašujuća stvarnost poslednjeg rata koji drobi junakovu domovinu, prisutna je na početku romana „Hamsin 51″, u 1991. godini, a posledice iste te pustošne “stvarnosti“ nalaze se i na kraju romana – 2022, kao autorova futuristička projekcija rasutih života i sudbina nakon smiraja aktuelne istorijske pošasti. To je roman o najnovijoj srpskoj intelektualnoj emigraciji stvorenoj tragičnim raspadom SFRJ.

Od gostiju, osim Dragana Velikića, tokom „Noći knjige“ biće prisutni i drugi domaći i regionalni književnici koji će razgovarati sa publikom – Srđan Anđelić, Bojan Ljubenović, Boris Dežulović, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, i drugi.

Foto: Promo/Noć Knjige

Kako je najavili urednici Ivana Misirlić i pisac Zoran Penevski hitovi ovogodišnje Noći knjiga su, na prvom mestu, snažna i potresna, knjiga „Nebeska dvorišta“ vladike Grigorija.

– Ovo je priča o životu, lepoti i stradanju koja se drži vrednosti o kojima njen autor vladika Grigorije govori kad god uzme reč. Precizno, a odmereno, vladika je sročio sagu o maloj ali hrabroj zajednici koja brani svoje vekovno ognjište, alegoriju o malom čoveku na udaru pošasti rata, i čovekovoj spremnosti na velike odluke i dela – kaže Misirlić.

Ona je preporučila i ilustrovanu priču o osnivaču srpske države Stefanu Nemanji „Senka i san“ Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića koja je pisana prijemčivim i pitkim jezikom, bogata istorijskim podacima i zanimljivim činjenicama u vezi sa epohom i duhom vremena.

Ivana Misirlić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Knjigom „Panonski admiral“, emocionalnim vodičem kroz diskografiju Đorđa Balaševića, novinar i pisac Ivan Ivačković iskazao je dubok naklon ne samo prema umetnosti ovog velikog pesnika naših duša već i njegovom civilizacijskom angažmanu. Ovo je knjiga o karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje.

Preporučene se i knjige „Vidno polje“ Gorana Babića, „Ništa nije smešno“ Bojana Ljubenovića, a Zoran Penevski, pisac i urednik dečjih izdanja, istakao je nova dela za najmlađe – „Eva i njen Roksi“ Srđana Anđelića Mehura, „Loši momci 7 i 8“ Arona Blejbija, „Predanja u prirodi“ Kler Kok-Starki, ili „Mama Vila i ja – Kad želiš nosoroga“ Sofi Kinsele…

Zoran Penevski,Ivana Misirlić,Dragan Velikić i Tanja Vučković Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Od svetskih pisaca tu su „Grad kao Elis“ Nevil Šut, „Grand Hotel Evropa“ Ilje Leonarda Fejfera, „Crvene cipele“ Džoane Haris, kao nastavak čuvenog romana „Čokolada“, „Poslednja knjižara u Londonu“ Madlin Martin, „Potraga za ljubavlju“ Nensi Mitford…

Bonus video: Noć knjige atmosfera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar