Foto:Jelena Anđelković/MCF MegaComFilm

U žiži aprilskog izdanja ciklusa tribina "Gnevni filmovi" u petak, 19. aprila u 20 sati u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda biće zapaženo i voljeno ostvarenje "Za danas toliko" scenariste i reditelja Marka Đorđevića. Ovaj film je premijeru imao zimus – u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Festa, gde je ovenčan sa dva festivalska priznanje (nagradom za Ivanu Vuković, za najbolju žensku ulogu, i Nagradom lista „Politika“ za najbolji srpski film). U bioskopsku distribuciju u našoj zemlji „Za danas toliko“ je ušao 28. marta, a i danas puni sale.

U tribini učestvuju reditelj/scenarista Marko Đorđević, producent Miloš Pušić, glumci Ivana Vuković i FIlip Đurić. Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Izložen u nekoliko kraćih rečenica sinopsis ovog filma glasi: Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Foto:Jelena Anđelković/MCF MegaComFilm

Đorđević je o ovom svom filmu rekao da se u njemu komadići i odlomci stvarnosti mešaju sa bogatim unutrašnjim svetom junaka stvarajući atmosferu ove priče smeštene negde između mašte i realnosti.

– Budući da je filmska porodica Šarenac sastavljena od sve samih zanesenjaka, takav je i ton, pomalo uzdignut od zemlje i lepršav, stalno spreman na šalu i pesmu. To ne znači da teških i tužnih trenutaka nema, ali povezanost sa ljudima i životni optimizam ne daju im da u tmurnosti dugo ostanu. Na nama je bilo da se „izdužimo i raširimo“ u svim mogućim pravcima, a realnost nas je vraćala i pokazivala koliko možemo. U trenucima kada su opruge stvarnosti pucale i kada nam se činilo da smo laki kao pero i visoko među oblacima, počeli smo da verujemo da je moguće dostići i uhvatiti sreću, zgrabiti je i utisnuti u ovaj film da ostane tu zauvek. Ovo je film u ime vedrine. Ovo je film o ljubavi – kazao je reditelj.

Marko Đorđević je režirao po sopstvenom scenariju, a on je i montažer filma. Stefan Milosavljević je direktor fotografije, a Stevan Milošević dizajner zvuka. Za kolor-korekciju se postarala Ester Nađi, a za miks zvuka Kostas Filaktidis. Lara Bunčić je scenografkinja, a Jelena Anđelković kostimografkinja ovog filma. Tamara Todorović je pomoćnica režije. Uloge tumače: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, deca Miona Pejković i Milica Jovović, te proslavljeni Goran Bogdan.

Film je producirao Miloš Pušić, dok su koproducenti Ivica Vidanović i Đorđe Vranješ. Stefan Jevđenijević je izvršni producent pomenutog ostvarenja.

Zoran Bajić i Đorđe Janković već četvrt veka predano prate srpski i svetski film. Autori su filmskog podkasta „Filmoholik“ i urednici časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Za Filmski centar Srbije objavili su knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2018), „Najbolji srpski filmovi XX veka“ (2019) i „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2023), od koje su prve dve nastale u saradnji sa Ivanom Velisavljevićem. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

Foto:Jelena Anđelković/MCF MegaComFilm

Bonus video: Filip Đurić o filmu „Za danas toliko“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare