Foto: Promo

Etnografski muzej u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom najavljuje 32. Internacionalni festival etnološkog filma koji će se održati od 29. septembra do 3. oktobra. Najstariji festival ove vrste u regionu, koji i ove godine predstavlja najznačajnija filmska ostvarenja autora iz 26 zemalja, kaže se u saopštenju.

Internacionalni festival etnološkog filma u Beogradu je smotra koja predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, narodnog i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada iz celog sveta.

Selektor festivala, poznati filmski i TV reditelj Vladimir Perović, uvrstio je četrdeset sedam filmova koji su podeljeni u tri selekcije: Glavnu takmičarsku, Studentsku i Panoramu, uz dva programa u fokusu, od kojih je jedan posvećen romskom filmu ciklusa Kosmos Roma autora Bojana Dakića, a u produkciji RTV Vojvodine, a drugi kultnim igranim filmovima „Čudotvorni mač” (1950) Vojislava Nanovića, „Karađorđeva smrt” (1984) Đorđa Kadijevića i „Iskušavanje đavola” (1989) Živka Nikolića, zasnovanim na srpskom etnološkom nasleđu.

Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, a Panorama 3. oktobra.

Programi u fokusu će biti prikazani u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj 1. Projekcije srpskih igranih filmova održaće se 30. septembra, 1. i 2. oktobra u 18 časova, dok je za program Kosmos Roma rezervisan 3. oktobar.

Festival će otvoriti film „U potrazi za Enok” holandske autorke Dorne van Rouveroj, koji se bavi dugoročnim posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji.

Ovogodišnji Gran Pri za najbolji film dodeliće žiri u sastavu Davor Borić, poznati hrvatski reditelj dokumentarnih filmova, Alesandra Tatić, prošlogodišnja dobitnica Gran Prija i Romina Zanon, zamenica kreativnog direktora filmkog festivala u Padovi.

Bonus video: „Čuvari formule“ u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar