Foto: Milica Cimi Drinić

Umetničko-interaktivna izložba RE-kod, čiji su autori profesori i studenti Univerziteta umetnosti u Beogradu, otvorena je sinoć u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Re-kod je, ističe se u saopštenju, način koji čini našu tradiciju održivom. Ornamenti su artefakti i signifikatori identiteta, genetski zapis i kodni sistem, upitanost, pitanje i odgovor – Кo smo i odakle dolazimo,šta je nešto ili odakle potiče?

Autor Sanja Rajić Foto: Milica Cimi Drinić

Reotkrivanje nasleđa / Reinterpretacija / Rekreiranje / Redizajn i afirmacija / Reoblikovanje / Rekontekst / Rekonekcija / Refleksija / Rekodiranje. Re-kod je interesantan, kreativan i glasan odgovor na snagu tradicije koja inspiriše sadašnjost, mladost i akademizam.

Re-КOD je pohvala našoj tradiciji ali istovremeno i slavljenje individualne slobode koja dekonstruiše tradiciju. Кreativnim interpretacijama , od dokumentarnog, transponovanog do 3D-animiranog , namera autora je bila da vizuelne predstave ornamenata usmeri na doživljaj i pojača recepciju čulnih senzacija i emocionalnog reagovanja na njih.

Autor Teodora Tulović Foto: Milica Cimi Drinić

Re-КOD – Oblikuj opažanje i način prezentacije – prisutnost i vidljivost je prilika da publika proširi sopstvene mogućnosti percepcije, preispitita sopstvene izbore i re-otkriva kroz posmatranje i refleksiju.

Izložbu su otvorili Marko Кrstić, direktor Etnografskog muzeja i Mirjana Nikolić, direktorka Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Rad Mine Cvetinović Pavkov

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare