Pearl Jam Foto: Danny Clinch

Legendarni rok sastav Pearl Jam objavio je dugoočekivani dvanaesti studijski album "Dark Matter" koji donosi fuziju mračnih priča sa dozom optimizma, saopštila je kuća Unversal Music.

Posle četiri godine od izlaska hvaljenog izdanja izdanja „Gigaton“ Pearl Jam se tako vraćaju na svetsku scenu.

Na novom albumu benda iz Sijetla nalazi se 11 novih numera prožetih intenzivnim vokalima, dok stihovi frontmena Edija Vedera promatraju život i ljubav kroz prizmu straha, ali i sreće.

Pearl Jam, Dark Matter Foto: Promo

Bend je, podsetimo, omogućio poštovaocima da „zavire“ u novi album objavljivanjem naslovne numere „Dark Matter“, dok su uoči izlaska 12. izdanja imali priliku da čuju i pesmu „Wreckage“. Singl koji „deli“ ime s albumom bio je čak tri nedelje na vrhu top liste Billboard Mainstream Rock Airplay Chart, što je jedan od najvećih uspeha ovog benda u 21. veku.

A šta kažu neki od članova benda o novom albumu?

Pearl Jam

Kada su omiljeni momenti na albumu u pitanju, gitarista Stone Gossard posebno ističe prve dve numere na albumu kao savršenu uvertiru u album:

– Pesma „Scared of Fear“ je jedan od momenata koji posebno ističu autentičnu Pearl Jam energiju i to je čini jednom od mojih favorita. „React / Respond“ je verovatno najoriginalnija pesma koju ovaj album ima, teška je i moćna, a ovde su i vokalne deonice izuzetno kvalitetne.

Basista Jeff Ament smatra da je singl „Wreckage“ najzabavniji melodijski deo izdanja, dok je najintrigantnija numera „Won’t Tell“:

– Pesma je bazirana na snu koji sam imao. Bio je sjajan osećaj interpretirati san na umetnički način.

Gossard predviđa da će pesma „Waiting for Stevie“ biti favorit publike, a isti stav deli i Ament.

– Na stvaranje ove numere je posebno uticao producent Andrew Watt, rif je takođe bio njegova ideja. Ovo je na neki način i omaž bendu Soundgarden, mislim da će publika to prepoznati i da će velikoj većini ovo biti omiljena pesma sa izdanja – kaže Gossard.

Poslednja, finalna numera „Setting Sun“ Amentu je, ipak, omiljena:

– Posebno sam vezan za završetak ove pesme – te reči su izuzetno teške ali i pružaju nadu.

Sastav Pearl Jam, koji postoji više od tri decenije i čiji su abumi do sada prodati u tiražu od preko 85 miliona primeraka, s novim izdanjem „Dark Matter“ kreću i na  svetsku turneju koja će trajati do kraja godine.

Bonus video: Kurt Kobejn

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare