Aleksej Bjelogrlić Foto: Vladimir Miladinović

Hartefakt počinje s radom na novoj pozorišnoj produkciji, autorskog projekta reditelja Patrika Lazića i dramaturškinje Dunje Matić inspirisanog kontroverznim filmom "Klimaks" nagrađivanog reditelja Gaspara Noa. Premijera predstave je planirana za početak decembra u Hartefakt Kući.

Inicijalna ideja za adaptaciju ovog, po mnogima najanksioznijeg filma koji šokira i ne ostavlja ravnodušnim, potekla je od mladog glumca Alekseja Bjelogrlića koji ujedno i igra u predstavi uz Pavla Mensura, Anju Ćurćić i Andreja Nježića.

Film „Klimaks“ je zasnovan na istinitoj priči o mladoj i ambicioznoj plesnoj trupi koja vežba u napuštenoj školi i u kojoj noć pred ključni nastup gube kontrolu nad sobom podstaknuti halucinogenom drogom koju je neko krišom stavio u piće. Strah, nesigurnost i osećaj da su naterani u to iskustvo, pokreće paniku, paranoju, nasilje, te aktivira duboko potisnute delove njihovih ličnosti.

Na pitanje zašto ga je baš ovaj film snažno privukao da predloži pozorišnu adaptaciju, Aleksej Bjelogrlić je istakao da je Gaspar jedan od autentičnijih autora koji postoje u današnjem filmskom svetu:

– To je ono što privlači sve nas koji smo unutra, da vidimo možemo li dosegnuti, na pozorišnoj sceni, svoju autentičnost inspirisani njegovom osobenom kreativnošću. Gaspar je u svom ostvarenju rekao šta je hteo pod tim okolnostima, mi ćemo reći nešto što mi želimo. Tako da mi je drago da će ovaj naš „Klimaks“ biti značajno drugačiji od filma, a opet veoma sličan!

Reditelj Patrik Lazić je naveo da je za njega „Klimaks“ priča o tankoj granici u svima nama „između čoveka i životinje (zveri), između razuma i nagona i tome kako se ta granica pod određenim okolnostima vrlo fleksibilno pomera“.

Patrik Lazić i Anja Ćurčić Foto: Vladimir Miladinović

– Takođe, ovu priču radim i zato što se pitam šta je to u ljudskoj prirodi da kreće da uništava stvari baš onda kada su mu sve te stvari potaman, kad je sve dobro. Okupili smo sjajnu mladu glumačku ekipu i radujem se što s njima mogu da istražujem ovu temu, što svakim danom čine da predloženi likovi postanu njihovi i autentični – naveo je reditelj Patrik Lazić, kome je ovo druga predstava u produkciji „Hartefakta“ i koja će se kao i predstava „Naš sin“ izvoditi na pozorišnoj sceni Hartefakt Kuće.

Dramaturškinja Dunja Matić je u razvoj ideje za predstavu „Klimaks“ zajedno sa Aleksejem Bjelogrlićem i Patrikom Lazićem uključena od početka.

Klimaks ekipa Foto: Vladimir Miladinović

– Gaspar Noe je poznat po svojoj jedinstvenoj vizuelnoj estetici, a film „Klimaks“ upravo je primer kako rediteljev specifičan izraz, prepoznatljiv po dugim, fluidnim scenama i intenzivnoj igri kamere, vešto hipnotiše publiku. Naša namera bila je da prenesemo ovu vizuelnu eksploziju na scenu i pružimo publici novo i izazovno iskustvo uživo. Cilj nam je da ova predstava sadrži i emotivnu dubinu i čulnu dinamiku na sceni. Lično sam dodatno podstaknuta da razmišljam izvan uobičajenih okvira kako bismo dopunili, prilagodili i uverljivo postavili ovakvu priču – kazala je Dunja Matić.

Pored premijere predstave „Klimaks“ publiku do kraje godine očekuje još jedna nova predstava na sceni Hartefakt Kuće, a do tada gledaoci i gledateljke mogu da pogledaju ostvarenja sa redovnog repertoara ovog teatra.

Bonus video: Aleksej Bjelogrlić o ulogama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar