Foto: Promo

Svetska premijera filma “Nepobedivi um” reditelja Zorana Amara biće održana u petak, 31. marta u 19 časova, u Velikoj sali Doma omladine, na 70. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

– Dugo sam snimao ovaj film, baš duge pauze. Od aprila 2017, skoro šest godina – rekao je Zoran Amar, kojeg pamtimo po čuvenom filmu “Šmeker” (1986).

Foto: Promo

“Nepobedivi um” je sniman u Americi, završen je 2022. godine, i prikazuje se van konkurencije na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Film nam predstavlja Džona Konorsa, čoveka iz radničke porodice iz Bostona, koji je završio prestižni univerzitet Harvard. U kasnim tridesetim godinama života, napušta sve, posao, karijeru, porodicu i dvoje dece, da bi osnovao svoju akademiju za džiu džizu i borilačke veštine. Učinio je ono što bi malo ljudi uradilo, priznao je nezadovoljstvo uobičajenim pravilima života i krenuo u potragu za novim životom u borilačkim veštinama. Sve to u zrelim godinama.

– Upoznavao sam, malo po malo, Džona Konorsa, a ujedno sam upoznavao i sebe u odnosu na njega. Film i jeste odnos jednog, da tako kažem, tipičnog Amerikanca i jednog, zasigurno, tipičnog emigranta. Mnogo je bilo prepreka, dva puta je delovalo da neću moći da završim film… Radilo se sa minimalnim budžetom, uglavnom iz džepa Džonovih uspešnih kolega sa Harvarda, a u jednom momentu se učinilo da nemamo gde, udarili smo u betonski zid, kakav život ume da postavi, i to iznenada, bez najave. Ali… stigli smo na kraj. pogledali se u oči i zagrlili – priča Amar koji je snimio delo o ovom majstoru borilačkih veština koji mora da se vrati u borbe posle pauze od 18 godina da bi se isprobao kao borac i napredovao kao učitelj.

Na svojoj akademiji Džon uči studente ne samo borilačim veštinama, već ih upućuje u veštine sticanja nepobedivnog načina razmišljanja. Na taj način jača ih i pomaže im da pobede teške životne prepreke, depresiju, strahove od gubitka koji često vode i do samoubistva. Uči ih šta znači izaći iz zone sigurnog okruženja koje ponekad može da vas uguši, koje vas tera da pravite ustupke. I konačno, postavlja suštinsko pitanje: Šta je uspeh? Kako razrešiti ove dileme?

Foto: Promo

Priču o tome kako su i on i njegovi studenti uspeli da pobede svoje strahove videćemo u filmu “Nepobedivi um”. A mi ćemo kroz ovo ostvarenje videti povratak režiji Zorana Amara.

Bonus video: Premijera filma „Usekovanje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar