Martovski Festival Foto:Promo

Martovski festival - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće šest dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja.

Svečano će biti otvoren sutra u 19 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, kada će biti uručene nagrade za životno delo, koje su prema odluci Odbora Martovskog festivala ravnopravno dodeljene dvojici autora koji imaju velike zasluge za domaću kinematografiju – Mihajlo P. Ilić Ilke, filmski reditelj, montažer, producent i teoretičar filma i Božidar Kalezić, dokumentarista i nekadašnji urednik dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije.

Biće održana i ekskluzivna, regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman“ (Sur l’Adamant / 2022, 109’ / Francuska, Japan ) francuskog reditelja Nikole Filibera, koji je nedavno osvojio Zlatnog medveda za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Film govori o jedinstvenoj dnevnoj bolnici, plovećem objektu „Adaman“. Brod je smešten na Seni u srcu Pariza, prima odrasle osobe koje pate od mentalnih poremećaja, pruža im negu i pomaže im da se orijentišu u vremenu i prostoru, da se oporave ili održe vedar duh. Tim na čelu ustanove spada u one koji pokušavaju da se maksimalno odupru propadanju i dehumanizaciji psihijatrije. Film nas poziva da se ukrcamo na brod i upoznamo pacijente i negovatelje koji ga svakodnevno održavaju u životu.

Za otvaranje jubilarnog Martovskog festivala pripremljeni su i žurnali Filmskih novosti sa početka šezdesetih, koji svedoče o prvih nekoliko izdanja manifestacije, kada je festival iz Pule prešao u beogradski Dom sindikata. Tu su i žurnali iz sedamdesetih godina, vremena pune zrelosti festivala. U žurnalima ćemo videti, pored ostalog, pionira našeg filma Miltona Manakija, kao i jedinog Oskara za jugoslovenski film, koji je bio izložen tokom trajanja Martovskog festivala, a koji je dodeljen kratkom animiranom filmu „Surogat“. U žurnalima su ostali zabeleženi značajni autori koji su bili deo Martovskog, poput Dušana Vukotića, Milenka Štrpca, Saše Petrovića, Dušana Makavejeva…

– Ovogodišnji festival je prilika da se podsetimo šta je Martovski značio za našu kulturnu scenu, a ovi žurnali koje smo dobili ljubaznošću Filmskih novosti, najbolje svedoče o tom herojskom vremenu jugoslovenskog dokumentarnog filma i kratkog metra.

Takmičarski program prvog dana 70. Martovskog festivala održaće se u nekoliko termina, u Velikoj sali DOB i sali Amerikana.

Martovski Festival Foto:Promo

U Velikoj sali DOB od 15 časova na programu su sledeći filmovi u takmičarskim selekcijama: „Drugi avgust“, „Abortus“, „Nisam stigao da je volim“, „Iza vidljivog“, kao i „Polica“, „Spomenik“, „Filmski dnevnici“.

U Velikoj sali DOB od 17 časova na programu su filmovi u takmičarskim selekcijama: „Maša, Mimi i Jana kod deke i bake“, „Agape“, „Pamti“, „Duh“. U Velikoj sali DOB od 21.30 časova na programu je film Kristina, a u sali Amerikana od 17 časova film „Okovan u slobodi – Miroslav Antić“. U sali Amerikana od 19 časova na programu je film „Muzej revolucije“, kao i „Sitni Detalji“, „Čekaj me ovde“, „Beogradski pupoljak“, „Bez“.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda i onlajn.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma u znak sećanja na Purišu Đorđevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar