Bogdan Diklić
Bogdan Diklić, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bogdan Diklić, Andreas Drezen i Nikola Ristanovski laureati su nagrade "Aleksandar Lifka", kojima će biti ovenčani na predstojećem, 30. Festivalu evropskog filma Palić, saopštili su organizatori na današnjem susretu s medijima u Beogradu.

Priznanje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji „Aleksandar Lifka“ poneće glumac Bogdan Diklić u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Andreas Drezen u kategoriji inostranih autora, dok je ovogodišnji dobitnik Regionalne „Lifke“ glumac Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije, obnarodovali su organizatori Festivala evropskog filma Palić, koji 30. rođendan slavi od 15.do 21. jula na Paliću i u Subotici.

Osnivač i direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović podsetio je na današnjem susretu s medijima da je 2000. godine priznanje „Aleksandar Lifka“ postala nagrada za doprinos evropskom filmu:

Kad pogledate više od 45 dosadašnjih dobitnika „Lifke“ shvatite da je to najbolje lice jednog festivala. Od Milene Dravić, i Bate Živojinovića, preko Ljubiše Samardžića Smokija i Duška Kovačevića, do Kena Louča, Kena Rasela, Nikite Mihakova, Mišela Azanavisijusa vidite da to jeste temelj kinematografije u Evropi – poručio je Zelenović.

Glumac Bogdan Diklić, kako podsećaju organizatori Palića, ostvario je više od 150 uloga na filmu i televiziji. Proslavio se rolama u nizu jugoslovenskih filmova, ali i ostvarenjima zemalja koje su nastale nakon raspada SFRJ. Na filmu je Diklić debitovao 1976. godine u naslovima „Devojački most“ i „Vojnikova ljubav“. Usledila su role u „Mirisu poljskog cveća“ Srđana Karanovića i „Nacionalnoj klasi“. Igrao je Diklić u gotovo svim Markovićevim filmovima, među kojima su i „Majstori, majstori“ i „Variola vera“.

Pamte se glumčeve uloge u naslovima „Maratonci trče počasni krug“, „Čudo neviđeno“, „Oktoberfest“, „Sabirni centar“, „Tri karte za Holivud“, „Lajanje na zvezde“… Ili one u serijama: „Grlom u jagode“, „Brisani prostor“, „Balkan ekspres“, „Otvorena vrata“… Laureat je mnogih nagrada i priznanja za pozorišne i filmske uloge, a 2009. Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo mu je nagradu „Pavle Vuisić“ za ukupan doprinos filmskoj umetnosti.

Andreas Drezen, rođen 1963. u Istočnoj Nemačkoj, potiče iz pozorišne porodice i prve amaterske filmove je snimao još 1979. godine. Debitantski film „Tiha zemlja“ tragikomedija o događajima u Istočnoj Nemačkoj u vreme raspada Sovjetskog Saveza, doneo mu je i Hesen filmsko priznanje, kao i Nagradu nemačke kritike.

Andreas Drezen Foto: Privatna arhiva

Usledio je niz nagrađivanih filmova, od kojih je poslednji „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“, premijerno prikazan u takmičarskom programu Berlinala kao i u Glavnom takmičarskom programu prošlog Palića. Član je Akademije umetnosti, Akademije filmskih umetnosti i nauka, Evropske filmske akademije i član osnivač Nemačke filmske akademije.

Nikola Ristanovski, rođen 1969. u Ostravi (tada Čehoslovačka), dd 1978. živi u Severnoj Makedoniji. Diplomirao je 1993. na Fakultetu dramskih umetnosti u skoplju u klasi profesora Vladimira Milčina, a u dosadašnjoj karijeri ostvario mnoge zapažene uloge u teatru i na filmu.

Nikola Ristanovski Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Bio je prvak Makedonskog narodnog teatra a trenutno je prvak i Narodnog pozorišta u Beogradu. Igrao je u više od 50 filmova i serija u regionu i ostvario role, kao što su Hadži Zamfir („Zona Zamfirova“), Viktor Kolar („Jedini izlaz“), Dr Viktor („Na terapiji“), Trendafilov („Oslobođenje Skoplja“)…

Najnagrađivaniji je makedonski glumac, a podsetimo prethodno su organizatori Festivala evropskog filma Palić saopštili da je španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica nagrade „Underground spirit“ koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstven pristup filmskom jeziku.

Bonus video: Kan, crveni tepih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar